Патрик Виейра поиска повече тъмнокожи да заемат ръководни постове във футбола

Патрик Виейра поиска повече тъмнокожи футболисти да имат възможност да стават треньори и да заемат отговорни постове във футбола.

"Когато видим най-добрите пет първенства в света и погледнем колко са черните треньори в първа и втора дивизия, не е достатъчно", заяви световният шампион от 1998 година пред "Би Би Си".

Мениджърът на Кристъл Палас е единственият тъмнокож, който заема поста във Висшата лига, като в същото време 43% от футболистите в английския елит са със същия цвят на кожата. Проучване, направено миналата седмица, показва, че една 1,6% от собствениците и ръководители на клубове са тъмнокожи.

"Има липса на възможности. Черните играчи не създават достатъчно връзки с хората, които взимат решенията. Но най-вече мисля, че вратите не са достатъчно отворени пред нас, за да заемаме постове в мениджмънта", смята Патрик Виейра.

"Когато говоря за мениджмънт, говоря за мениджмънт на отбора, но и за по-високо ниво на отговорност. Трябва да ни дават повече възможности, за да покажем, че сме също така надарени, както и всички останали", добави той.

Английската футболна федерация въведе през 2020 година код на различността, който има за цел да се бори в расовото неравенство и бе приет от всички клубове.

Но за Лес Фердинанд, който е единственият тъмнокож, който заема директорски пост във футбола, този код не е донесъл промяна.

"Федерацията продължава да въвежда нови инициативи, но това са само приказки. Вече от 30 години предупреждавам федерацията за тавана, който срещат черните треньори и нищо не се променя", заяви пред "Таймс" футболният директор на Куинс Парк Рейнджърс, който в момента е лидер във втора дивизия.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти