От Британското гребане поискаха промяна на правилата за атлетите трансджендъри

Председателят на Британското гребане Марк Дейвис подкани световното ръководство на спорта да последва случилото се в плуването и да създаде "отворена" категория за спортисти, които са трансджендъри.

Правата на тези атлети станаха основна тема в много спортове, които търсят баланс, като се опитват да няма нечестно предимство.

Световната федерация по плуване (ФИНА) гласува през юни да ограничи участието на спортистите трансджендъри в женските състезания и да създаде работна група, за да въведе "отворена" категория.

Световното гребане позволява на атлети, които са родени като мъже да участват в женските състезания, ако са намалили количеството на тестостерона под 5 наномола на литър в последните 12 месеца.

"Като британско гребане се опитваме да осъвременим политиката ни относно транджендърите, което да я съобрази със световната политика в спорта", каза Дейвис на Световния конгрес.

Световната атлетика и ФИФА са сред ръководствата, които обмислят да променят правилата си за включване на спортистите-трансджендъри, следвайки примера на ФИНА.

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти