Гледай на живо

Сърбия - Швейцария 1:1

От Британското гребане поискаха промяна на правилата за атлетите трансджендъри

От Британското гребане поискаха промяна на правилата за атлетите трансджендъри

Председателят на Британското гребане Марк Дейвис подкани световното ръководство на спорта да последва случилото се в плуването и да създаде "отворена" категория за спортисти, които са трансджендъри.

Правата на тези атлети станаха основна тема в много спортове, които търсят баланс, като се опитват да няма нечестно предимство.

Световната федерация по плуване (ФИНА) гласува през юни да ограничи участието на спортистите трансджендъри в женските състезания и да създаде работна група, за да въведе "отворена" категория.

Световното гребане позволява на атлети, които са родени като мъже да участват в женските състезания, ако са намалили количеството на тестостерона под 5 наномола на литър в последните 12 месеца.

"Като британско гребане се опитваме да осъвременим политиката ни относно транджендърите, което да я съобрази със световната политика в спорта", каза Дейвис на Световния конгрес.

Световната атлетика и ФИФА са сред ръководствата, които обмислят да променят правилата си за включване на спортистите-трансджендъри, следвайки примера на ФИНА.

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти