Самоков събра куп звездни имена заради квалификациите за ФИБА Къп

Известни имена ще може да видят феновете, които посетят „Арена Самоков“ за мачовете от квалификациите за влизане в групите на ФИБА Къп в Самоков тази седмица. В съставите на гостуващите участници фигурират баскетболисти и треньори с богат опит и в клубните си отбори, и като представители на националните отбори на своите страни. 

С голям брой изявени фигури пристигнаха литовците от БК Уулвс, които са един от вероятните съперници на Рилски спортист в полуфинала. В техния състав личат имената на бившия национал на литовския национален отбор Адас Юшкевичус, Миндаугас Лукаускис, който участва с националния отбор на Литва през 2008 година на Олимпийските игри в Пекин. Старши треньор на състава е Римас Куртинайтис, който е златен медалист като играч от Олимпийските игри в Република Корея през 1988 година, шампион от Евробаскет 1985 и сребърен медалист от Световното първенство през 1986-а. Като треньор кариерата на Куртинайтис е също толкова впечатляваща. Той три пъти става шампион в турнира Еврокъп, два пъти печели шампионската титла на национално ниво в Литва. 

Президентът на литовския клуб Римантас Каукенас е също бивш баскетболист, участвал на три Европейски първенства и две Олимпиади с националния тим на страната си. 

Старши треньор на израелците от Апоел Хайфа пък е Шарон Друкер – бивш наставник на българския Лукойл Академик. Ставал е шампион в израелската лига, носител на Купата на Белгия и титлата страната при престоя си там, шампион в турнирите за Купата на УЛЕБ и Еврокъп Чалъндж. 

Гръцкият Арис също има какво да предложи, като там личат имената на Василис Кавадас, участник на Евробаскет 2013, бивш състезател на Олимпиакос, Панатинайкос, АЕК и др. Печелил Шампионската лига и Интерконтиненталната купа на ФИБА, както и гръцкото първенство и Купата на страната. 

Програма на квалификационния турнир 27 септември, вторник 18:00 Четвъртфинал: Арис – БК Уулвс 28 септември, сряда 17:00 Полуфиннал 1: Катая Баскет – Апоел Хайфа 20:00 Полуфинал 2: Арис/БК Уулвс – Рилски спортист 30 септември, петък 20:00 Финал

Снимка: НБЛ

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти