Магучих европейска шампионка в скока на височина с 1.95 м

Двукратната сребърна медалистка в скока на височина от световни първенства на открито и планетарна шампионка в зала от тази зима Ярослава Магучих спечели и европейското злато в Мюнхен. 20-годишната украинка, трета от Олимпийските игри в Токио 2020, се наложи със скромния резултат от 1.95 метра. Магучих преодоля тази височина от първи опит, което й отреди златото. Това е най-слабият резултат, с който се печели европейска титла на открито при жените, от 1974 г. насам. 

Представителката на Черна гора Мария Вукович взе среброто също с 1.95 м, но тя преодоля височината в своя трети опит. 

17-годишната сръбкиня Ангелина Топич, трета от Световното за девойки под 20 години в Кали по-рано през сезона, спечели първия си медал на голям форум при жените. Дъщерята на Драгутин Топич се пребори за бронза с 1.93 м, които преодоля от първи опит. 

Девето място в Европа за Мирела Демирева

Българската представителка в този финал Мирела Демирева остана девета с 1.86 м.  

“Без думи съм, невероятно щастлива съм. Все още ми трябва време да осъзная какво се случи днес. Все още не разбирам колко голям е този медал. Ще го осъзная в следващите години. Едно от важните неща днес беше, че преодолявах височините от първи опит. Това беше много важно, за да спечеля медал. Нямах време да почивам след Йерусалим, подготвях се психически. Но не очаквах да спечеля този медал”, каза тийнейджърката Топич след бронзовия си медал.

“Бих искал да връча този медал на украинския народ. Напуснах дома си през март и оттогава ми беше трудно. Оттогава искам да направя нещо за страната си. Нашите хора чакат добри новини. За тях е удоволствие да видят златния ми медал. Искам да покажем, че сме силни хора, силна нация и че можем да се борим докрай. Обичам този медал. Искам да благодаря на украинския отбор, на всички хора, които ме подкрепяха. Атмосферата в Мюнхен е фантастична. Предполагам, че сега ще започна да събирам повече златни медали. Надявам се да се върна у дома през септември, напуснах страната си през март и ми липсва домът, приятелите и баща ми”, сподели Магучих след златото.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти