Рууд пребори Беретини за деветата си титла

Каспер Рууд осъществи обрат във финала на турнира от сериите АТР 250 в Гщаад срещу Матео Беретини и спечели трета титла през сезона и общо девета в кариерата си.

Норвежецът се наложи с 4:6, 7:6(4), 6:2 за 2 часа и 34 минути и за осми път в Световния тур при мъжете триумфира на клей (другата му купа е на открити твърди кортове в Сан Диего миналата година).

Беретини доминираше в първия сет и имаше три точки за пробив във втория, но Рууд успя да доведе събитията до тайбрек и там имаше преимущество. В третата част пък форхендът му наклони везните в негова полза от самото начало и с два ранни брейка той затвори мача.

Рууд очевидно обожава да играе в Швейцария, след като защити титлата си от миналата година и в допълнение има два триумфа в Женева - общо 16 победи от 16 мача.

Независимо от престижния успех над Беретини и деветата си титла, норвежецът ще се смъкне от пето на шесто място в световната ранглиста, защото с класирането си за финала в Хамбург Карлос Алкарас го задминава едва с 5 точки. За испанеца това е върховно класиране в кариерата, а ако спечели трофея ще стане с 50 пункта повече от заемащия сега четвърта позиция Стефанос Циципас.

Беретини загуби първия си мач от завръщането през юни, когато спечели две титли на трева в Щутгарт и “Куинс”, но пропусна “Уимбълдън” заради коронавирус. Независимо от поражението на финала, той би следвало да бъде доволен от състоянието си на кортовете в Гщаад. 

Загубените служебно 1200 точки от финала на “свещената трева” в Лондон миналата година пратиха италианеца на 15-о място в света, но с похода си в швейцарския град тази седмица той успя да навакса една позиция и да изпревари Диего Шварцман. 

Следващата седмица в Кицбюел и Рууд, и Беретини ще опитат отново да стигнат до финала като първи и втори поставени в схемата. Любопитното е, че италианецът може отново да срещне Доминик Тийм, този път още във втория си мач в турнира, след като именно него елиминира на полуфиналите в Гщаад. 

Още от Тенис

Виж всички