Беретини не даде шанс на Тийм и стигна финала в Гщаад

Oчакванията за зрелищен полуфинал между Матео Беретини и Доминик Тийм в Гщаад не се оправдаха съвсем, защото италианската звезда доминираше от началото до края и спечели комфортно с 6:1, 6:4, за да стигне до финала на турнира от сериите АТР 250. 

Беретини поведе с 5:0 в първия сет и съперникът му трябваше да се спасява от получаване на “геврек”, след което ранен пробив за 3:2 във втората част предопредели изхода на сблъсъка. 

И за двамата това бе символ на завръщане към най-добрите резултати, след като Беретини именно в швейцарския град стъпи на корт за първи път след разочароващото пропускане на “Уимбълдън” заради коронавирус. В добавка към това италианецът се завърна след лекуване на контузия през юни месец, а оттогава вече има на сметката си две титли в Щутгарт и “Куинс” и финал в Гщаад - 12 поредни победи.

За Тийм преживяването на първи полуфинал от май 2021 в Мадрид със сигурност е било прекалено емоционално и е повлияло на представянето му в двубоя с Беретини. Австриецът записа три над тричасови битки миналата седмица в Бостад, а тази дори надгради над класирането си на четвъртфинал и стигна предпоследното стъпало. 

Тийм се подвизаваше със защитен ранкинг в швейцарския град, защото към момента е 274-ти в световната ранглиста. Спечелените сега 90 точки обаче ще го изстрелят с около 77 позиции и от следващата седмица той ще бъде около 197-мото място в класацията на АТР. 

Шампионът от US Open 2019 няма намерение да спира с изявите си в по-малките турнири от Световния тур и ще се насочи към една от любимите си дестинации - Кицбюел, където започват двубоите на клей през следващата седмица. Ако и там той запише 3-4 мача, то ще се доближи още повече до първоначалната цел да се завърне в топ 100 на световната ранглиста.

Беретини изглежда устремен към трета титла през 2022 година, но задачата му във финала няма да бъде никак лесна - той ще спори срещу защитаващия трофея от миналата година Каспер Рууд или шампиона от 2019-а Алберт Рамос-Виньолас.

Още от Тенис

Виж всички