България на косъм от изненада срещу фаворита Чехия

България направи страхотен мач срещу един фаворитите за първото място на Европейския шампионат по хандбал за младежи до 20 години във Варна, но не успя да сътвори изненада. Момчетата на треньора Виктор Симеонов отстъпиха с 23:26 (10:12) на Чехия, но със сърцатата си игра заслужиха аплодисментите на публиката в Двореца на културата и спорта. В първата си среща от надпреварата националите ни загубиха от Латвия с 26:32 (11:19).

Българите бяха близо до именития си съперник през цялата среща, като на няколко пъти съкращаваха преднината им на само един гол. Страхотната игра на чешкия вратар Патрик Бартош (15 спасявания, 40.54% успеваемост), избран и за играч на мача в техния отбор, не ни позволи да поднесем изненадата. Отличен мач под българската рамка направи и Николай Петров.

За победителите най-резултатен бе Матиас Чолева 6 гола. За България Михаел Иванов вкара 9 гола, а Николай Генов и Божидар Симеонов добавиха по 5.

В началото на първата част на двубоя играта бе равностойна и резултатът бе изравняван на два пъти. В 9-та минута на срещата отборът на Чехия успя да поведе с 2 гола преднина при 4:2, а в средата на полувремето – с три гола при 8:5. Малко по-късно след две неуспешни атаки на националите ни в 16:40 минута на мача гостите поведоха с 4 гола – 9:5. Последваха размяна на голове, но в 25-та минута и 15 секунда от първата част България намали пасива си до само гол – 10:11. На три пъти домакините пропуснаха да изравнят резултата, докато стражът на България Николай Петров извади два опасни удара на гостите. В самия край на първото полувреме Чехия вкара нов гол и на почивката водеше с 12:10.

След почивката гостите показаха по-добра игра и за пет минути отново водеха с 5 гола преднина – 15:11. Домакините обаче показаха характер и с добра игра в защита в 38-та минута намалиха пасива си до само гол – 14:15. Гостуващият тим бързо успя да възстанови преднината си от 3 гола, а в 46-та минута поведе с 4 подадения – 20:16. В 54-та минута на мача Чехия поведе с 5 гола при 24:19, с което на практика реши изхода от двубоя. Чехия спечели мача с 26:23.

По-късно днес играят отборите на Латвия и Финландия. До момента Чехия е с две победи от два мача, Латвия е с 1 успех от един мач, Финландия е с едно поражение от 1 среща и България е с 2 загуби от два мача.

Последната среща на България в групата е в четвъртък (7 юли) срещу отбора на Финландия.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти