Росен Барчовски: Стоим като равни с най-силните отбори

Селекционерът на мъжкия национален отбор на България по баскетбол Росен Барчовски остана доволен от достойното представяне на "лъвовете" при поражението от трикратния европейски шампион Литва със 70:72 в зала "Арена Самоков". Ето какво каза наставникът на българския тим на пресконференцията след мача:

Сърцата България изпусна Литва насред Самоков

"Много се радвам, защото залата беше пълна. Това беше голяма победа за спорта в България. Горд съм от моите състезатели, защото те се бориха като мъже. Загубихме мача заради две-три микроситуации. Най-голямата причина бе, че бяхме уморени в края. Играхме с къса скамейка в мача, това беше мое решение. Това беше поет риск и поради това загубихме организацията в играта си. Поздравления за националния отбор на Литва. Аз обаче съм сигурен, че ще покажем добър баскетбол на ЕвроБаскет. След три дни в Сараево ще се борим да спечелим срещу Босна и Херцеговина.През първото полувреме основните ни играчи - Везенков и Бост, можеха да получат повече почивка с повече смени, но заради натрупаните фаулове това не се получи. Вече във второто полувреме мачът е такъв, че реших, че не мога да рискувам с цената на умората. Сашо е прав - ние не можем да играем стандартния баскетбол на Евролигата и затова играем по-рисков такъв. От време на време има доста трудно изстреляни топки. Малко повече стои топката в Дий Бост, но стилът му на игра е точно такъв. Ако имаме време за подготовка и такива оспорвани мачове - нещата ще се променят. В нашето първенство нивото не е високо. 

Най-лесно беше да победим в Чехия. Не правим никаква трагедия, нито имаме някакви илюзии, че ако влезем в следващата фаза, ще се класираме за Световното. Разглеждам го от друга страна - възможността да играем още шест мача с отбори като Франция, Унгария и Черна гора. Ние стоим като равни с най-силните отбори. Това е постижение за този отбор и трябва да се гордеем с това. Страшно много съжалявам. Изпуснахме момента и допуснахме серия да ни изравнят. Със сигурност ще има някакви неща като грешки на отбора и грешни мои решения, но това е положениетоКакто се видя, за нас Везенков е уникален играч и изключителна класа и когато ни липсва, но ние и без него стоим добре. Проблемът с липсата на играчите е по-глобален и не е точно за нашия отбор. Ако агентите на младите играчи разбират от баскетбол, те трябва да им намерят отбори, в които да имат основна роля, и в които се води добър тренировъчен процес. Имат още какво да учат и още не са готови. Сега ще говоря и с играчите, и с техните агенти. Ще настоявам за това нещо. Пейката ги унищожава. Националният отбор не е мястото, в което един играч може да се развива. 

Везенков: Разочароващо е, но продължаваме да се борим

От много години няма ЦСКА, много време ги няма Славия, Локомотив, Академик. Само Левски крета. Малко като се вдигне нивото и конкуренцията, да се появят силни играчи... Видяхте какво стана тук в залата - не можехме да дишаме даже. Същото ще стане и в "Арена Армеец", защото баскетболът е много хубав спорт. Хората искат отбор, който се бие и по-добри играчи. Те веднага ще напълнят залата. София е с потенциал да я напълни с 10 хиляди. Мен най-много ми се искаше да произведем някой, който да е конкурентен на Дий Бост, за да не търсим натурализация на чужденец. На този етап това не се случва. Ще работим по най-бързия начин. Мен ми се ще не един, а двама. Той играе един страхотен сезон и ние му се молим да дойде, караме го да пристига от Америка и да се напъва като говедо, с извинение. Сега да се прибере, след 20 дни пак да дойде тук за подготовка. Той пари си изкарва, не е за слава, много е трудно. По-лесният вариант е да намерим заместник - един или двама. По-трудният е да произведем такъвМачът с Босна ще е труден, но не можем да се предаваме. Подарък няма да им направим, ако ще бият, нека си вземат мача сами. Ние няма да им подарим", заяви Барчовски.

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти