Григор Димитров пропусна шансовете си и напусна "Куинс"

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров не можа да изиграе втори пореден силен мач на турнира в “Куинс” и отпадна във втори кръг от 29-ия в световната ранглиста Ботик ван де Зандсхулп с 6:7(5), 3:6 за 1 час и 39 минути игра.

За съжаление, двубоят за него бе в пълен контраст с този от понеделник срещу Камерън Нори, който бе може би и най-добрият му като класна продукция през 2022 година. Сега срещу нидерландеца обаче Димитров не можа да покаже същото постоянство на сервис, а имаше лошия късмет съперникът му да надхвърли очакванията с невероятните си начални удари.

Ботик ван де Зандсхулп продължава извисяването си в елита на тениса от US Open 2021 насам, когато направи впечатление и като единствения тенисист, взел сет на шампиона Даниил Медведев. През последните десет месеца той всъщност регистрира класиране на четвъртфинали на всички настилки, а сега дебютира на тази фаза на трева.

Григор със сигурност ще съжалява за поражението, защото водеше с пробив в първия сет, както и 40-0 с три невърнати сервиса в гейма за затвърждаването му. Цели девет пъти той не успя да го направи, а накрая с няколко двойни грешки загуби предимството си. В тайбрека той отрази един мачбол, но прати бекхенд в мрежата при втория и трябваше да се опитва да осъществява нов обрат.

Вторият сет бе доста по-кратък и лишен от интрига, защото с четири грешки от форхенд Гришо допусна пробив за 1:3 и оттам Ботик направи изключителна лекция на сервис, не давайки никакъв шанс за пробив.

Григор Димитров добави 45 точки за световната ранглиста и събра 1785, като ще се изкачи с една позиция на 21-вата, стига някой от тенисистите под него да не направят фурор в Лондон или Хале.

Първи сет

Григор трябваше да се справя с много дълбок ретур на линията още в първата точка и после съперникът му излезе на мрежата, а нашият тенисист не можа да го размине с форхенд. Той пласира невърнат сервис по диагонала в полето за предимство за 15-15, а след това Ботик прати бекхенд на линията за 15-30. Нов чудесен дълбок ретур на нидерландеца му осигури предимство и той отново атакува мрежата, за да заслужи двоен брейк-бол. Първият беше неутрализиран с отлична защита на Димитров и неуспешна къса топка на противника, а вторият - с неотразен втори сервис по диагонала в лявата половина. Още един такъв начален удар свърши работа за авантаж, а после печеливш форхенд след подаването приключи гейма - 1:0.

Григор прати ретур в мрежата, а секунди по-късно и форхенд, докато тича, при което изостана с 30-0. Бекхенд-уинър по диагонала на Ботик го изведе до 40-0, но българинът контрира с печеливш ретур по правата, каквито направи няколко в предишния кръг с Камерън Нори. Невърнат сервис бе достатъчен за нидерландеца да изравни 1:1.

Димитров се стремеше да търси бекхенда на съперника си чрез форхенди по обратния диагонал и дочака такава грешка за 15-0, след което го изтласка страни със сервиса си и дръпна набързо с 30-0. Ботик също реализира ретур-уинър, а българинът бе принуден да сбърка форхенд след поредица дълбоки удари на съперника му. Ефектен бекхенд-уинър по правата даде аванс на Григор в сложна ситуация на корта, а геймът бе приключен с остър диагонал с предната страна на ракетата от него - 2:1.

Нидерландецът продължаваше да сервира достатъчно убедително и печелеше точките си лесно и бързо след началния удар. На посрещащия му бе трудно дори да спечели едно разиграване, камо ли да се мисли за пробив на този етап. С невърнат сервис отново Ботик си заслужи изравняване на резултата 2:2 след 14 минути игра.

Пресилен подсечен бекхенд на Димитров доведе до 0-15, но после той проведе прецизна постепенна така с форхенди по обратния диагонал и дочака неточност за 15-15. Директна точка от начален удар му осигури аванс от 30-15, грешка от задната страна на ракетата на съперника бе достатъчна за 40-15, а ас номер 1 приключи безпроблемно гейма - 3:2.

Григор спечели размяна на подсечени бекхенди по диагонала за 0-15, а после отново прати няколко поредни такива удари и Ботик не можа да прехвърли мрежата за 0-30. Перфектният до този момент в мача нидерландец навлезе в дупка от грешки и нова такава от бекхенд осигури троен брейк-бол на Димитров. Първият бе отразен с невърнат сервис, но вторият стана факт след нова подсечена топка от българина, този път напарво от ретур - 4:2.

Гришо вкара три неотразени начални удара и стигна до 40-0 за нула време, преди най-после и той да демонстрира неточност в опит за бекхенд-слайс. Ботик реализира бекхенд-ретур-уинър и намали изоставането си до 40-30, а непредизвикано сбъркан форхенд на Димитров му донесе неприятности и съответно дюс. Той все пак стигна до авантаж с отличен форхенд веднага след начален удар, но го загуби чрез бекхенд по правата в мрежата. Следващото разиграване бе най-красивото, най-дългото и най-разнообразното, като Григор матира съперника си с контрираща къса топка и заслужи аплодисментите на публиката. Нидерландецът не спираше да ниже печеливши ретури от бекхенд и отново си заслужи дюс, а заради фамозен минаващ удар феновете пак трябваше съвсем скоро да аплодират Димитров. Той обаче отново не можа да приключи гейма от тази позиция, защото беше притиснат от задната страна на ракетата на съперника. Нов минаващ форхенд, този път по правата, даде ново предимство на българина, но в следващия миг той не можа да размине противника и пак трябваше да се примири с дюс. Неотразен втори сервис в тялото доведе до нов авантаж (осми), но тогава дойде първата двойна грешка и шесто равенство. Ас номер 2 по правата се появи в подходящ момент, но веднага след нея последва още една двойна. Третата двойна на Гришо вече доведе до възможност за пробив и Ботик се възползва с атака на мрежата - 4:3 след 35 минути игра.

Нидерландецът пласира първия си ас за 15-0 и добави невърнат сервис по диагонала в полето за предимство за 30-0. Нова директна точка от начален удар доведе до 40-0, след което Григор пресили форхенд за 4:4. Ван де Зандсхулп също направи грешка от форхенд за 15-0 в следващия гейм, а Димитров реализира печеливша топка с предната страна на ракетата си, която само с милиметър бе закачила линията. Невърнат сервис осигури комфортен аванс от 40-0, преди пресилен форхенд да направи съотношението 40-15. Още една непредизвикана от правия му удар накара ситуацията на Гришо да заприлича на предишното му подаване. Третата поредна неточност от форхенд наистина означаваше влизане в дюс, а все пак третият ас осигури авантаж. Чудесно воле с максимално разтягане на българина му донесе гейма и го опази от допълнителни неприятности - 5:4.

Ботик направи третия си ас за 15-0, а с едно от редките си излизания на мрежата имаше успех и дръпна с 30-0. Остър форхенд по диагонала с ранно взимане на топката на Димитров му позволи да намали изоставането на 30-15, но нидерландецът записа невърнат начален удар за 40-15. Печеливш форхенд сложи край на печелившия гейм за 29-ия в света и той изравни на 5:5.

Димитров също реши да атакува мрежата в първото разиграване след своя сервис, но не можа да изпълни сложно бекхенд-воле и изостана с 0-15. Неотразен начален удар по правата възстанови паритета на 15-15, а след него дойде ред на отличен бекхенд по диагонала, довел до 30-15. Непредизвикано сбъркан форхенд на българина направи 30-30, но по притеснителна беше следващата от задната страна на ракетата - тя причини точка за пробив. Гришо пласира серия от дълбоки удари и издебна удобен момент да атакува с лифтиран бекхенд, за да дочака неточност и да отрази брейк-бола. Четвъртият ас му осигури авантаж, но четвъртата двойна грешка последва моментално. Невърнат сервис пак даде предимство на шампиона от 2014-та, но сеченият бекхенд го "предаде" в последвалото разиграване, за да се стигне до още един дюс. Великолепен дълбок форхенд спечели 59-ата точка на Григор в негов сервис-гейм (средно по почти 10 точки досега), а неотразен начален удар все пак гарантира тайбрек - 6:5.

Ботик заби четвъртия си ас за 15-0 и добави невърнат такъв по диагонала в полето за предимство. Гришо пресили форхенд за 40-0, а после нидерландецът приключи безпроблемния гейм с уинър по обратния диагонал - 6:6.

Непредизвикана грешка от бекхенд на 29-ия в света осигури "откриване" на резултата за съперника му с 1-0, а после мрежата се намеси ключово в помощ на Ван де Зандсхулп за 1-1. Невероятен негов форхенд му даде да поведе с 1-2, а Григор пласира два невърнати начални удара за 3-2. За съжаление, той пропусна добър шанс да направи мини-пробив, след като дълга размяна на бекхенди по диагоналите завърши с негова грешка - 3-3. Нидерландецът вкара сервис на линията и поведе с 3-4, а Димитров направи успешна комбинация начален удар - сервис-уинър по правата за 4-4. Петата му двойна грешка обаче доведе до мини-пробив за съперника, а Ботик веднага стигна до два сетбола чрез неотразен сервис. Отличен ретур и атака на мрежата от българина му осигури връщане на мини-брейка и спасяване на първия сетбол, но после грешка от бекхенд приключи битката - 6:7(5) за 66 минути.

Втори сет

Ботик започна втория сет с невърнат сервис, а добави и петия си ас за 30-0, като към момента имаше доста по-солиден процент по този показател - 81 спрямо 62. Негова грешка от бекхенд направи съотношението 30-15, но той компенсира с много остър форхенд, който му осигури аванс от 40-15. Шестият ас приключи гейма - 0:1.

Гришо направи ефектен смач веднага след начален удар за 15-0 и допълни неотразено подаване - 30-0. Ас номер 5 по диагонала в полето за равенство направи 40-0, но после Ван де Зандсхулп реализира отлична къса топка. Ретур-уинър на линията възстанови интригата в гейма при 40-30, а форхенд-уинър доведе до дюс - за трети път в двубоя при такъв развой на събитията. Два поредни страхотни удара с предната страна на ракетата на българина му осигуриха авантаж и шестият ас затвори гейма без още драма - 1:1.

Нидерландецът пласира поредния си невърнат сервис, а Григор направи "позитивна" грешка с форхенд по правата, търсейки уинър - 30-0. Публиката аплодира чудесен бекхенд на линията на Ботик, с който той се доближи на точка от повеждане с 1:2, а тя дойде за седми път директно от начален удар. 

Грешка от форхенд на Димитров доведе до 0-15, а следващата за 0-30 бе съпроводена със силен вик от яд от него. Класическа комбинация с правия му удар след подаването му пооправи настроението за 15-30, но веднага дойде трета неточност с тази страна на ракетата - два брейк-бола. Доста по-солидни форхенди на българина му позволиха да отрази първата опасност, а великолепен ас по правата (седми) вкара гейма в дюс. Ботик смени темпото на следващото разиграване с комбинация от сечени бекхенди, а пасивният Григор сгреши форхенд и пак трябваше да спасява шанс за пробив. Поредната неточност с предната страна на Димитров се оказа решаваща за 1:3.

Сервисът на нидерландеца работеше безотказано и му носеше нови и нови лесни и бързи точки - 30-0. Още две такива след неотразени начални удари наклониха съвсем везните в негова полза при 1:4, като не се и виждаше как съотношението на силите на корта може да бъде променено.

Григор имаше необходимост да спре поредицата на съперника от 3 гейма и започна обещаващо с два невърнати сервиса за 30-0. Атрактивен смач с много висок отскок на българина неутрализира опит за лоб и го доближи до намаляване на изоставането с 2:4. Това стана факт с още един неотразен начален удар.

Невероятното постоянство на нидерландеца продължаваше да впечатлява, най-вече при изпълнение на началните удари. Той практически без игра успяваше да наложи преимущество на корта и изобщо да не дава на Димитров да си мисли за пробив - нови четири лесни и безответни точки за 2:5.

Григор сякаш започна да изпълнява сервисите с по-малко напрежение и повиши леко успеваемостта си, но при 15-0 оставаше усещането, че вече е твърде късно. Той все пак дръпна с 30-0 след нов неотразен начален удар, а още един такъв плюс ас номер 8 приключиха набързо гейма - 3:5.

С десети ас обаче започна Ботик за 15-0, а неотразен начален удар по диагонала в полето за предимство до доближи само на две точки от спечелване на мача. Грешка от форхенд на нидерландеца върна интригата при 30-15, но той с нова директна от сервис си осигури два мачбола. Бекхенд в мрежата приключи двубоя с неприятен край - 6:7(5), 3:6 за 1 час и 39 минути игра.

Още от Тенис

Виж всички