Надал: Тенисът е приоритет, но не за сметка на щастието

Участието Рафаел Надал на турнира от Големия шлем „Уимбълдън“ е под въпрос заради хроничен проблем с левия крак, както и бъдещето му тениса, но каквото и да предложи то за испанеца, наследството му в спорта е гарантирано, пише в анализ агенция АП.

Надал завоюва 22-ия си трофей от Шлема и 14-и от „Ролан Гарос“ в неделя след успех срещу Каспер Рууд с 6:3, 6:3, 6:0 на финала в Париж. Испанецът разкри, че в хода на турнира са му поставени множество инжекции в крака, но това едва ли ще се случи отново.

„Не искам да се поставям в подобна позиция отново. Може да се случи веднъж, но, това не е философията в живота, която искам да следвам“, каза 36-годишният Рафаел Надал, превърнал се в най-възрастния шампион в историята на Откритото първенство на Франция по тенис от първото му издание през 1925-а досега.

Легендарният испанец отново повтори, че това, което го движи напред е нестихващото му желание да печели. „Не става дума за това да съм най-добрият в историята, нито път за рекордите. Основното е, че обичам да играя тенис и обичам да се състезавам. Страстта към играта ме води напред, желанието да изживявам отново моментите, които ще останат в мен завинаги и да играя пред страхотните фенове на най-добрите кортове“, твърди Надал.

Испанският тенисист, който бе придружаван от лекар в Париж, коментира, че през следващата седмица ще опита нови методи на лечение и се надява да намери такова, което да облекчи болката му. Ако това не се случи, ще трябва да се подложи на операция.

„Кариерата ми в тениса е била приоритет през целия ми живот, но никога не е била приоритет за сметка на щастието ми. Така ще продължи и занапред. Ако все още мога да съм щастлив докато играя тенис, ще продължа още. Ако не, ще правя други неща“, смята Рафаел Надал.

При всички положения обаче мястото на Надал в историята на тениса и в историята на спорта въобще е бетонирано. Но не всичко е в цифрите и броя на трофеите, а защото той вече безспорно е доказал, че е тенисист, който никога не се оставя на ситуацията на корта да го уплаши и никога не се предава.

Дори Рафаел Надал стигне до извода, че не може да реши здравословните си проблеми, отпечатъкът му в спора ще остане.

Още от Тенис

Виж всички