Рилски нанесе първия удар в серията с Балкан чрез изригване на Павлин Иванов

Отборът на Рилски спортист триумфира в мач №1 от финалната серия за титлата срещу Балкан. Възпитаниците на Людмил Хаджисотиров направиха първата крачка към трофея, след като спечелиха откриващото си домакинство в зала “Арена Самоков” с крайното 78:69 (21:17, 14:16, 27:24, 16:12). По този начин самоковци се снабдиха с аванс от 1-0 в серията за златото преди втория двубой, който ще се проведе в събота, отново в Самоков. Серията е във формат до три победи от пет възможни срещи. 

Двата тима бяха подвластни на напрежението през първите 20 минути игра, в които ниската резултатност и честите грешки от двете страни бяха акцент в срещата. В третата четвърт обаче съперниците за златото излязоха преобразени и си вкараха общо 10 тройки за частта, като половината от тях бяха реализирани от героя за победата на Рилецо Павлин Иванов. Гардът наниза 15 от своите 22 точки в третия период, за да донесе нужната увереност на своя тим.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:Най-полезният играч на редовния сезон Трей Портър рано-рано започна да тормози защитата на Балкан. Центърът стана автор на първите две точки в мача с мощна забивка след пас по въздух на Брендън Браун, а след това той успя да изкара и първото нарушение на играч от съперниковия тим - Дерик Маркс. Ботевградчани не успяха да отбележат нито един кош в първите две минути игра, докато от другата страна на паркета Рилецо увеличи минисерията си до 5:0 след първата точна стрелба от тройката на Браун. 

В следващите минути двата тима показаха потенциал при стрелбата си, като Мирослав Васов и Крис Минков си поделиха по една тройка, но домакините запазиха петточковата си преднина при 10:5. Последва увеличаване на оборотите от страна на възпитаниците на Небойша Видич, които съкратиха напълно своето изоставане след кошове на Крисчън Джоунс и Маркс, като по този начин резултатът бе изравнен при 10:10. Устремът на гостите не продължи твърде дълго, тъй като баскетболистите на Рилски спортист отново се отскубнаха напред в резултата с актив от пет точки при 17:12. Защитата на ботевградчани обаче продължаваше да изоставя сам в подкошието резервния център на самоковци Барет Бенсън, като той се възползва от двата подаръка и ги оползотвори с две забивки, за да вдигне преднината на своя тим на шест точки при 21:15. Една минута преди края на първата четвърт на паркета за Рилецо се появи гардът Ей Джей Хес, който пропусна полуфиналната серия срещу Спартак Плевен. Балкан понамали понесените щети в края на откриващия период, когато Крисчън Джоунс скъси изоставането на "зелените" на четири при 21:17. 

Людмил Хаджисотиров: Ще става все по-трудно

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:Втората четвърт започна по отличен начин за гостите от Ботевград, които стопиха разликата на само една точка при 23:22, след като американските състезатели на тима ДиВон Уошингтън и Крисчън Джоунс помогнаха на "зелените" да се доближат максимално до своя съперник. Още една лоша новина за Людмил Хаджисотиров и щаба му бе третото лично нарушение на капитана Златин Георгиев, който изкара фауловете си за по-малко от седем минути прекарано време на паркета. Носителите на Купата и Суперкупата на България загубиха концентрация и организация в офанзивен план и четирите им грешки в нападение в четвъртината бяха наказани от развихрилия се Крисчън Джоунс, който предизвика първата смяна на водачеството при 23:24. До този момент центърът на Балкан имаше 10 точки на личната си сметка. Въпреки че не блестеше с абсолютно нищо в тази част, тимът на Рилски отново се сдоби с аванс в резултата, благодарение на успешна стрелба от тройката на Алекс Симеонов за 27:24. Двата отбора продължаваха да се надлъгват в следващите минути, като при оставащи 180 секунди до края на първото полувреме на таблото бе изобразен резултат 29:28 в полза на Рилски. Балкан обаче реагира чрез невероятен пробив на Дерик Маркс, който успя да отбележи през двама съперници и да изведе ботевградчани напред при 29:30. 

Небойша Видич: Направихме много прости грешки

Прекъсването от Людмил Хаджисотиров внесе необходимото спокойствие у неговите баскетболисти, които записаха нова минисерия от четири безответни точки, като по този начин Рилски дръпна с 33:30 преди таймаут и от страна на Небойша Видич. След поредната кратка пауза Станимир Маринов и Брендън Браун си размениха по един мълниеносен пробив към коша, като Рилецо запази двуточкова преднина при 35:33. В последните 60 секунди от частта не се случи нищо по-интересно, като двата тима се оттеглиха на 15-минутна почивка при резултат 35:33 в полза на Рилски спортист.ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:Второто полувреме започна с по една отлична стрелба от тройката от двете страни, като първо Крис Минков реализира зад дъгата, а след това Павлин Иванов върна жеста от другата страна, за да върне водачеството в ръцете на Рилски при 38:36. Крисчън Джоунс обаче отново напомни за себе си и с четири бързи точки от негова страна тимът на Балкан отново предизвика промяна в резулата при 38:40. Като цяло, началото на третата четвърт бе изключително силно от двата отбора, които изглеждаха презарадени с енергия и лишени от напрежението, което ги тормозеше през цялото първо полувреме. 

Павлин Иванов: Знаех си, че моята игра ще дойде

Ботевградчани достигнаха до най-голямата си преднина в мача при 41:44, но Павлин Иванов отново излезе на сцената, изравнявайки резултата с втората си успешна стрелба от далечно разстояние в четвъртината. Изключителното надвкарване между двата отбора достигна нови висини, след като Иванов наниза третата поредна тройка, преди от другата страна Димитър Димитров и ДиВон Уошингтън да отвърнат от другата страна - 49:52 в полза на "зелените". Иванов просто не можеше да пропусне в този период, като точките му само в третата четвърт достигнаха 15, след като гардът стана автор на още две тройки. По този начин Рилски си върна контрола върху мача при 57:52, но героят за "зелените" Крисчън Джоунс съкрати разликата отново до едно притежание при 57:54. Изумителната размяна на точни стрелби от едната и другата страна продължи с такива и на Амад Рори и Алекс Симеонов, като домакините запазиха триточковото си предимство при 60:57 на старта на последните 60 секунди от третата четвърт. Успешна добавка на Алекс Симеонов сложи край на частта, след която Рилски спортист имаше преднина от пет точки при 62:57. 

Дерик Маркс: Ще видите по-добър Балкан в следващия мач

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:Серията от безответни точки на домакините се увеличи до 9:0, след като Трей Портър и Деян Карамфилов бяха точни за самоковци в началото на последната четвърт. По този начин преднината на Рилецо вече докосваше двуцифрените размери при 66:57. Сушата на момчетата на Небойша Видич стана твърде сериозна, като те не успяха да отбележат нито една точка в първите три минути и половина от решителната част. Рилецо пък нанасяше удар след удар от другата страна, като отново Карамфилов бе автор на отлично изпълнение, за да предизвика първата двуцифрена преднина на таблото в "Арена Самоков" при 68:57. Най-сетне центърът на ботевградчани Крисчън Джоунс стопира пропадането на своя тим, след като реализира от средно разстояние, за да скъси дефицита на "зелените" на девет точки при 68:59. Разликата продължаваше да се поддържа между 10-12 точки в хода на финалния период и Рилецо вече докосваше победата, благодарение на аванса си от 72:60 при оставащи 3:26 на часовника. Плеймейкърът на гостите Амад Рори се опита да съхрани надеждите за обрат на своя тим, след като отбеляза следващите четири точки за ботевградчани, намалявайки дистанцията на 72:64 с точно 3 минути на таблото. 

Страхотният Павлин Иванов се погрижи да успокои своите съотборници с шестата си тройка в мача за 75:64, но веднага след това баскетболистите на "зелените" отказаха да се предадат и скъсиха разликата на шест при 75:69 с оставащи 120 секунди до финалната сирена. Златин Георгиев обаче си спечели два изстрела от наказателната линия, като капитанът на Рилски отбеляза единия и пропусна втория, но Трей Портър успя да добави скъпоценни секунди на часовника за тима си с борба в нападение - 76:69 с оставащи 1:29. Именно Портър стана автор и на последните две точки в мача, за да оформи крайното 78:69 в полза на Рилски спортист.Павлин Иванов бе най-полезен за успеха на Рилски с 22 точки, 4 борби и 4 асистенции. Брендън Браун добави още 12 точки и 6 асистенции, Трей Портър прибави 11 точки и 8 борби, а Алекс Симеонов наниза още 10 точки на сметката си.РИЛСКИ СПОРТИСТ: Брендън Браун 12, Павлин Иванов 22, Мирослав Васов 3, Алекс Симеонов 10, Трей Портър 11 (Барет Бенсън 8, Златин Георгиев 6, Деян Карамфилов 4, Коди Карлсън 2, Ей Джей Хес)БАЛКАН: Амад Рори 10, Дерик Маркс 13, Крис Минков 6, Димитър Димитров 8, Крисчън Джоунс 21 (ДиВон Уошингтън 8, Станимир Маринов 2, Николай Грозев 1, Илиян Пищиков)Снимки: Start-photo.bg

Още от Баскетбол

Виж всички