Григор и Хуркач загубиха от шампионите в Рим

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров и партньорът му на двойки Хуберт Хуркач загубиха оспорван мач с 5:7, 5:7 от защитаващите титлата си миналата година хървати Никола Мектич и Мате Павич на осминафиналите на “Мастърс”-а в Рим.

Само малко повече от час след като отстъпи крайно драматично на Стефанос Циципас във втория кръг на сингъл във Вечния град Гришо реши все пак да излезе на корта и да изиграе двубоя си при дуетите със световния номер 12. Полякът пък още вчера бе елиминиран от Давид Гофен, но независимо от това също бе останал в града, за да уважи задълженията си към надпреварата на двойки.

Освен че защитават титлата си от миналата година в Рим и са трети поставени в схемата, хърватите Мектич и Павич имат общо девет титли от миналата година, най-важните от които “Уимбълдън” и олимпийската в Токио 2020. В най-решителните мигове те демонстрираха по-добрия си синхрон и надхитриха българо-полския тандем, който за първи път си партнира.

Любопитен факт за усилията на Гришо на двойки във втора поредна седмица е, че единственият му финал при дуетите е от 2011 година в Ийстборн заедно с Андреас Сепи.

Следващият турнир с участието на Григор ще бъде “Ролан Гарос”. 

Въпреки че сравнително скоро преди това Димитров се бе борил с Циципас, то той не показа признаци на умора и липса на концентрация в началото на двойковия си мач. Само по една точка след свой сервис загуби българинът в първите два гейма, а и демонстрира отлично усещане с бекхендите си. 

Неиграещият днес Хуркач изглеждаше малко по-несъсредоточен, като при 2:2 той трябваше да отразява цели четири точки за пробив с началния си удар. С помощта на Григор двамата се справиха и не допуснаха брейк, но при 4:4 отново се видя по-голямата колебливост на поляка - той изпадна в ситуация 0-30 и трябваше отново да се измъква от неприятности, но отново благодарение и на волетата на Димитров двамата се добраха до аванс 5:4.

Григор Димитров бе на крачка от зрелищен обрат, но загуби драматично от Циципас

Хърватите записаха нов лесен сервис-гейм на нула (при посрещащ Хуркач) и се справиха със задачата да останат в сета. При 15-15 на начален удар на българина партньорът му направи рядко срещано деми воле със завъртане с гръб към мрежата. За съжаление обаче, два страхотни ретура на Мектич, единият от които уинър, доведоха до решителен пробив в полза на хърватския тандем - 5:6. Превъзходните волета на третите поставени в схемата (и шампиони на “Уимбълдън”) беше достатъчен за затваряне на сета след 34 минути игра.

Хуркач започна на сервис и въпреки че двамата с Григор демонстираха липса на синхрон при отиграване на една спорна топка, а българинът не прецени един форхенд на Павич, то до брейк не се стигна, нищо че се премина през дюс.

Димитров индикира в началото на своя сервис-гейм при 1:1, че е настроен за шоу, като изпълни успешно форхенд зад гърба си, макар и точката да бе спечелена впоследствие от хърватите. Той обаче не допусна отпускане от сервис и със светкавични волета осигури аванс от 2:1. Независимо кой от противниците им изпълняваше началния удар обаче, българо-полският тандем не можеше все още дори да стигне до брейк-бол.

Точно когато Гришо и Хуркач бяха най-близо до шанс за пробив при 3:2 и 15-30, невероятната защита на Димитров донякъде беше опропастена от шанс, защото воле в аут на Мактич закачи гърба на поляка и резултатът стана 30-30. Хуберт се “реваншира” с ретур-уинър за възможност за спечелване на гейма и после я осъществи с поредица от волета за 4:2.

При начален удар на Димитров се стигна до 15-30, защото той два поредни пъти не можа да се справи с ниските ретури на съперниците, но компенсира с невърнат сервис за 30-30. Сгрешено сечено воле от бекхенд на българина доведе до 40-40 и с ретур-уинър хърватите моментално възстановиха паритета в брейковете - 4:3.

Благодарение на солидните подавания на Хуркач все пак се стигна и до 5:4, по подобие на първата част, когато хърватският тандем отново беше изправен пред задължителното условие да сервира за оставане в сета. Те отново се справиха безупречно, а за 30-0 в следващия гейм Григор реализира прекрасно деми-воле от бекхенд веднага след свой начален удар. За съжаление обаче отново при 40-равни Мекич и Павич успяха да надхитрят българо-полския тандем и да заслужат ключово предимство, отново както беше в първия сет - 5:6.

Хуркач имаше възможност с воле да попречи на хърватите да стигнат до троен мачбол, като те се възползваха все пак от първия си шанс и затвориха мача - 5:7, 5:7 за 79 минути игра.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти