Гледай на живо

Станимир Стоилов разкрива очакванията си за първия мач на Левски след спечелването на Купата

Григор Димитров бе на крачка от зрелищен обрат, но загуби драматично от Циципас

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров най-после се опълчи и показа класата и достойнствата си срещу световния номер 5 Стефанос Циципас, но отново му отстъпи, макар и крайно драматично - 3:6, 7:5, 6:7(4) за 2 часа и 39 минути игра във втория кръг на “Мастърс”-а в Рим.

Гришо изоставаше със сет, а съперникът му сервираше за мача при 3:5 във втората част, но спечели 16 от следващите 18 разиграни точки и по забележителен начин се пребори за оставането си в двубоя.

За съжаление, той имаше и два мачбола впоследствие, макар и на посрещане, от първия от които можеше да се възползва с ретур на втори сервис на противника, но го прати в аут. Циципас пък поведе с 4-0 в тайбрека и въпреки че Димитров върна два мини-пробива, гъркът със сервис си осигури успеха.

Това беше 601-ви мач на Григор в АТР тура (361 победи и 240 загуби), като в “Мастърс”-ите вече има 82 участия със 111 спечелени двубоя и 80 загубени. За съжаление, той не можа да постигне 18-ия си успех над тенисист от топ 5 на световната ранглиста, но поне направи битката значително по-паметна и равностойна в сравнение с пораженията си от Циципас в Мадрид и Барселона.

Първи сет

Григор прати бекхенд в мрежата за край на разиграване по диагоналите, но после изравни на 15-15, след като отново записа хубав ретур и успя с форхенда си да притисне достатъчно съперника. Ас по правата в полето за равенство на Циципас го изведе до 30-15, а после Димитров трябваше да прави смач от основната линия, защото гъркът няколко пъти прати към него топки с висока парабола. Грешка от бекхенд на световния номер 5 върна интригата в гейма при 40-30, но той го затвори с два поредни мощни форхенда - 0:1.

Димитров опита да е агресивен и да обърне форхенда си по правата, но намери мрежата за 0-15, а двойна грешка направи 0-30. Най-после първият сервис влезе в употреба и веднага след него бълагринът реализира първия си форхенд-уинър - 15-30. Циципас отговори със същото обаче и стигна до два брейк-бола, благодарение главно на дълбок ретур. За съжаление, без помощта на началния си удар Григор не можа да вземе предимство в разиграването и съперникът му го надигра с форхендите си за ранен пробив - 0:2.

Шампионът от Монте Карло реализира два невърнати сервис за 30-0, а след това Григор отново пресили форхенд по диагонала, като пролича недостатъчно оптимална подготовка с краката. Непредизвикана от бекхенд по правата на българина направи лесен и бърз гейма за противника му - 0:3.

Димитров пласира първи сервис и допълни с хубав форхенд по правата, който провокира неточност на гърка - 15-0. Още един такъв удар с предната страна на ракетата се оказа достатъчен за 30-0, а невърнато подаване направи 40-0. Уинър от форхенд осигури гейм на нула в подходящ момент за топ тенисиста ни - 1:3.

Гришо отново се впусна в интересно разиграване с форхенди по диагоналите, което беше решено с къса топка на Циципас. Българинът я стигна, но съперникът му контрира по правата и заслужи аванс от 15-0, след което веднага пласира два невърнати сервиса за 40-0. Бекхенд-ретур на Григор провокира грешка от тази страна на ракетата на гърка (40-15), само че после неуспешна къса от форхенд сложи край на гейма - 1:4.

За първи път в мача Димитров тръгна към мрежата след хубав форхенд по диагонала и добави още един по правата за 15-0, а непредизвикана от бекхенд на съперника доведе до 30-0. Разиграване с обратните удари на двамата беше спечелено от българина след нова неточност на Циципас за 40-0, преди да дойде грешка от форхенд на Гришо от печеливша позиция. Гъркът "върна жеста" с такова изпълнение и резултатът стана 2:4.

Ас номер 2 на световния номер 5 направи 15-0, а Григор го надигра от основната линия за 15-15 и дочака пропуск, като това му бе едва четвъртата спечелена точка на посрещане. С лека доза късмет и по-странен отскок българинът поведе с 15-30, тъй като топката удари съперника му по бузата. Циципас вкара невърнат сервис, но после сбърка непредизвикано от форхенд, за да се стигне до първи брейк-бол. Надеждният начален удар на гърка обаче го избави за нула време от неприятната ситуация - още два аса и директна точка след подаване приключиха гейма за 2:5. 

Първият ас на Григор направи 15-0, а за 30-0 той изтласка съперника дълбоко зад основната линия и го провокира да пресили бекхенд, който за пореден път беше опитан да бъде изпънен с висока парабола. Фамозен минаващ форхенд компенсира за неособено качествена къса топка от страна на българина, който с втория си ас изпълни минималната си задача - 3:5.

Циципас обаче беше пределно концентриран да затвори сета и пласира два поредни отлични сервиси - единият невърнат, а другият подкрепен с форхенд-уинър за 30-0. Последва най-дългото разиграване в мача, към края на което Григор опита да изненада с къса, а тя беше върната плитко, но той направи неуспешен лоб. Неотразен начален удар сложи край на сета за 32 мунути - 3:6.

Втори сет

Григор започна с невърнат първи сервис за 15-0, а после повтори упражнението по правата в полето за предимство - 30-0. Форхенд-уинър направо от ретур на Циципас изненада българина и се стигна до 30-15, като Гришо не сполучи с опита за неочаквана атака на мрежата. Ас номер 3 пооправи настроението му при 40-15, но грешка от предната страна на ракетата по правата доведе до 40-30. Четвъртата му директна точка от начален удар го изведе напред в резултата за първи път в мача - 1:0.

Димитров не прехвърли мрежата с бекхенд-ретур за 15-0, а после пресили форхенд, докато тича - 30-0. Втората двойна грешка на гърка направи съотношението 30-15, а за съжаление българинът сам опропасти усилията си в следващото разиграване, където имаше добра серия от лифтирани бекхенди, но не намери линията с форхенд. Много по-успешно за него беше следващата порция от удари с предната страна, с които успя да контраатакува и да стигне до 40-30. Отново сервисът дойде на помощ на гърка в напрегнат за него момент и той изравни на 1:1.

Гришо се поотпусна и тръгна отново напред след свой начален удар, за да завърши ефектно с воле над глава - 15-0, а впоследствие отново показа агресивност и си осигури още една лесна точка чрез форхенд. Двойна грешка намали аванса му при 30-15, но пък Циципас прати бекхенд по правата далеч в аут за 40-15. Отличен невърнат сервис по правата в дясната страна на корта върна предимството в резултата - 2:1.

Григор за пореден път не можа да разчете сервисите на съперника, чието равнище бе изключително високо. Три невърнати подавания и един ас (пети) бяха достатъчни за бързо спечелване на гейма, практически без игра - 1:1. Българинът не издържа на острите бекхенди на Циципас и сгреши форхенд за 0-15, а после фантастичен ретур бе подкрепен с излизане напред на гърка и уинър - 0-30. Димитров се справи отлично на свой ред с постепенна атака на мрежата и решителен форхенд за 15-30, а фантастичен бекхенд по правата му осигури едва осмата точка зад втори сервис (от 17) и равенство 30-30. За съжаление, форхенд далеч в аут на българина доведе до брейк-бол, но той бе отразен светкавично с комбинация сервис-форхенд. В този момент резкият вятър започна още по-видимо да влияе на полета на топката и да вдига шамота над корта. Това не попречи на Гришо да вземе авантаж с излизане на мрежата и отлично бекхенд-воле, а геймът отиде на сметката му след надделяване по форхенди от основната линия - 3:2.

Циципас наложи високо темпо с топспин и дочака неточност от предната страна на ракетата на противника, след което невърнат сервис и шестия ас му позволиха да дръпне с 40-0. Излизане на мрежата и завършващ форхенд сложи точка и на този гейм в полза на гърка - 3:3.

Гришо направи четвърта двойна грешка за 0-15, а после прати бекхенд встрани от правата в стремежа си за уинър и се озова в трудно положение при 0-30. Форхенд в аут на българина бе отсъден такъв след преглеждане на рефера Карлос Бернардес, а още първият от трите брейк-бола беше реализиран от Циципас, защото Димитров пресили отново с предната страна на ракетата и допусна пробив на нула - 3:4.

Топ тенисистът ни започна позитивно следващия гейм и вдигна публиката на крака с чудесен остър бекхенд, който не бе отразен от съперника - 0-15. Гъркът прати форхенд високо нагоре и в публиката за 0-30, само че Гришо сбърка непредизвикано бекхенд по диагонала - 15-30. Невърнат сервис възстанови паритета при 30-30, а изключителна защита на Димитров му донесе брейк-бол - той достигна до всички топки по късите диагонали и изтормози Циципас достатъчно, за да бъде възнаграден с негова грешка. Шампионът от Монте Карло обаче неутрализира шанса за пробив с форхенд-уинър, стигайки до дюс. Три пъти след това Гришо не можа да размине съперника си на мрежата и си строши ракетата, след което пък гъркът напарви двойна грешка - ново равенство. Невърнат серивс по диагонала в полето за равенство даде предимство на световния номер 5 и той затвори гейма с излизане напред - 3:5. За съжаление, тук също Димитров имаше възможност да спечели разиграването, но не сполучи с минаващите удари.

Гришо прати бекхенд в мрежата, но компенсира с неотразен начален удар по диагонала в лявата половина на корта - 15-15. Още един такъв - в другата страна - доведе до 30-15 в негова полза, а следващото разиграване бе белязано и от силния вятър, но Димитров се справи и матира противника си с бекхенд-уинър. Неуспешен ретур на Циципас направи резултата 4:5, но той щеше да има шанс да сервира за мача.

Форхенд в аут на Циципас пред опразнената половина от полето показа, че и той не е лишен от нерви. За същото индикира и следващия му удар с предната страна по обратния диагонал, който също беше пресилен - 0-30. Трета поредна неточност на гърка доведе до троен шанс за рибрейк, а и първият му сервис не влизаше. Четвъртият сбъркан форхенд направи изравняването факт - 5:5 след пробив на нула за Димитров.

Още един аут - този път от бекхенд - увеличи поредицата от грешки на Циципас, а Григор го препарира с минаващ бекхенд по правата за 30-0. Увереността у българина беше на висота и той отново атрактивно направи смач до мрежата за 40-0, а следващото деми-воле по бляскав начин му донесе последователен гейм на нула и бурни аплодисменти от публиката.

Двойна грешка за 0-15 означаваше, че Циципас е загубил 13 от последните 14 точки в сета. Страхотна постепенна атака (контра с форхенди) беше завършена с уинър по обратния диагонал на българина и той дръпна с 0-30, а после с пресилен форхенд все пак върна шансовете на съперника - 15-30. Още една неточност с предната страна на ракетата на гърка го изправиха пред задача да отразява два сетбола, а той се провали още при първия с двойна грешка - 7:5!

Трети сет

Григор загуби първата точка при подаването си, но веднага компенсира с невърнат сервис и добави прекрасни форхенди в последвалото разиграване, за да изтласква назад съперника и да дочака грешка. Циципас пробва да натисне на ретур, но българинът издържа и бе възнаграден с неточност за 40-15. Дойде ред за форхенд-уинър на гърка, какъвто не му се беше случвал от средата на втория сет, но Димитров не допусна изненада и с нови два поредни дълбоки удара с предната страна на ракетата затвори гейма - 1:0.

Позабравена комбинация от сервис и форхенд-уинър на Стефанос му върна част от самочувствието за 15-0, а ас по диагонала направи 30-0. Очевидно и спадът беше преодолян, защото невърнат начален удар го изведе до аванс от 40-0, преди обаче да сбърка непредизвикано форхенд - 40-15. Все пак, Циципас отново направи комбинация като от първата точка и изравни на 1:1.

Поредният рязък порив на вятъра повлия негативно на бекхенд на Гришо и той го прати в мрежата за 0-15, а двойна грешка го постави в неприятна ситуация - 0-30. Непредизвикана от задната страна на ракетата направи положението критично при три шанса за пробив на съперника, а първият бе отразен с излизане на мрежата и изумително воле на българина. Той трябваше да пави допълнителни удари, но се справи и изящно съкрати изоставането си, а втортият брейк-бол се изпари след отлична серия от форхенди по диагоналите, които матираха Циципас. Директна точка от сервис на Григор неутрализира и третия шанс, а той веднага добави още едно невърнат подаване за авантаж. Любимото драйв-воле по перфектен начин завърши обрата и затвърди подема на българина - 2:1.

Гъркът дръпна с 15-0 чрез невърнат сервис, а нови два сгрешеин ретура го отдалечиха още повече при 40-0. Той направи неточност с пресилен форхенд, но затвори гейма си без излишни драми за 2:2. Викове "дай, момче" се чуха от трибуните в момента, в който Димитров поведе с 15-0 след мрежа на противника му, но следващото разиграване бе спечелено от Циципас. Странен ретур бе последван от съмнителен форхенд на Григор, който за щастие бе отсъден като добър, а повторението показа, че е бил в аут - 30-15. Бекхендът на гърка не издържа на поредната систематична атака на Гришо и геймът впоследствие бе приключен чрез атака на мрежата и смач за 3:2.

Два поредни форхенда далеч от целта на Циципас позволиха на българина да поведе с 15-30 и отново да постави под напрежение съперника. Майсторски обаче с уинър по обратния диагонал гъркът се избави - 30-30, а Димитров не можа да вкара ретур и изостана с 40-30. Ас номер 9 приключи гейма - 3:3.

Григор не издържа с бекхенд на няколко последователни размени по диагоналите, но пък пласира невърнат сервис за 15-15. Още един солиден начален удар му позволи да комбинира с остър форхенд и да дръпне с 30-15, а атрактивен смач от средата на корта за пореден път матира Циципас. Изненадващо обаче българинът пропусна точно удар над глава край мрежата, като може да е бил разсеян от дразнещата шарена сянка на корта. Все пак, топовен форхенд по диагонала осигури нов аванс в резултата от 4:3.

Ас номер 10 по диагонала на гърка бе подкрепен с още един невърнат сервис към лявата половина на полето - 30-0. 11-ата директна точка даде още по-добра преднина на световния номер 5, но най-после и Григор го затрудни максимално с нисък ретур за 40-15. Нов неотразен начален удар обаче набързо приключи гейма з- 4:4

Красиво разиграване, при което и двамата си разменяха предимство, бе спечелено с форхенд-уинър по отворена права на Циципас, издебнал първи шанса си да завърши успешно. Невърнат първи сервис обаче възстанови паритета при 15-15, а напредизвикано сбъркан форхенд на българина наклони леко везните в полза на противника. Димитров се справи с напрегнатото положение и агресираше от самото начало, за да провокира неточност и да стигне до 30-30. Бекхендът на гърка не издържа в следващия момент и топката бе пратена в мрежата за 40-30, но пък Григор сбърка форхенд в опита си да смени посоката, при което геймът влезе в дюс. Перфектно контрапие с предната страна на ракетата на българина му заслужи нова порция аплаузи от феновете, но същите секунди по-късно бяха за бекхенд-уинъра по правата на Циципас. Невърнат сервис по правата в полето за равенство даде нов авантаж на Гришо, а гейм-болът бе спечелен с магическо деми-воле - 5:4.

С три поредни форхенда Григор дочака грешка от задната страна на ракетата на съперника, но пък веднага след това пресили същия удар на свой ред - 15-15. 12-ият ас също се притече на помощ на Циципас, но той сам го неутрализира с нова неточност от бекхенд - 30-30. Чудесен ретур на Димитров провокира противника му да рискува форхенд през най-високата част на мрежата, който не беше успешен - първи мачбол. Агресивен втори сервис не бе отразен от Гришо, а пък гъркът бе тръгнал напред - дюс. Българинът не се разконцентрира и мина през ново равенство, след като дълбочината на форхенда му тормозеше опонента. Циципас пак поведе с авантаж след ново излизане на мрежата, а Григор сам се закопа в следващия момент с неубедителна къса, достигната и контрирана от гърка - 5:5.

Въпреки пропуснатия мачбол, Димитров рано-рано пое контрол върху сервис-гейма си - един невърнат начален удар, една предизвикана грешка на съперника и един смач до мрежата за 40-0. Филето помогна на Циципас да застигне кълбото и да реализира форхенд-уинър, но нов неотразен сервис свърши работа за 6:5.

Форхенд в мрежата на гърка даде първата точка на Григор при 0-15, а двойна грешка направи резултата още по-благоприятен - 0-30. Циципас намали изоставането си с мощен форхенд веднага след началния удар, а впоследствие отново реши да тръгне напред и така да спечели разиграването - 30-30. Невърнат сервис му послужи за 40-30, но Димитров най-после успя да го затрудни максимално на мрежата с минаващ бекхенд, провокирал сгрешено воле - дюс. Минаващ форхенд-уинър по диагонала препарира гърка и Гришо стигна до втори мачбол, но Циципас го отрази с комбинация след чудесен начален удар и неспасяем къс диагонал от предната страна на ракетата. Два мощни форхенда на световния номер 5 му осигуриха авантаж, а впоследствие нова комбинация от два такива по ширината на корта вкара гейма в тайбрек - 6:6.

Тайбрек

Григор допусна мини-пробив за 0-1 с непредизвикано сбъркан форхенд, въпреки че доминираше в по-голямата част от разиграването. Бекхенд-ретур в мрежата и бекхенд по диагонала далеч в аут поставиха българина под голямо напрежение при 0-3 и той индикира, че му се поддава - двойна грешка за 0-4. Необяснимият спад продължи с форхенд в аут до мрежата пред празен корт след добра акция - при 0-5 вече Циципас имаше две подавания за затваряне на мача. Гъркът също направи непредизвикана грешка от форхенд за 1-5, но все още имаше предимство от два мини-пробива. Фамозен бекхенд-уинър от ретур на Гришо намали изоставането му на 2-5, а той веднага подплати с два невърнати сервиса за 4-5. Световният номер 5 стигна до два мачбола с форхенд-уинър по обратния диагонал - 4-6 и се възползва с лесен смач на мрежата още от първия за драматичен успех - 3:6, 7:5, 6:7(4) за 2 часа и 39 минути игра.

Гледайте всички най-вълнуващи тенис двубои от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP CUP, ATP Finals и Next Gen, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Още от Тенис

Виж всички