Битката на Ford и Ferrari в Льо Ман излезе в книга

Битката между Ford и Ferrari в “24 часа на Льо Ман” е една от най-важните истории в света на моторните спортове през 60-те години на миналия век. По това време Енцо Ферари смята състезанията за издръжливост за по-важни от Формула 1 и победите в тях са много по-важни за легендарния италианец. Но американският гигант Ford е готов да оспори доминацията на Скудерията, при това с помощта митичния Каръл Шелби, а историята вече беше разказана във филма “Пълно ускорение” (Ford vs Ferrari). 

„Дяволски бързи. Форд срещу Ферари в битката за скорост и слава на „Льо Ман“ от Ей Джей Бейм описва напрегнатото съревнование между Хенри Форд II и Енцо Ферари за господство на автомобилната сцена в средата на 60-те години на миналия век. Бруталната и едновременно с това вълнуваща история излезе на български на 31 март с логото на издателство „Кръг“, преводът е на Илияна Бенова – Бени, а корицата е дело на Наталия Чайкина.

В основата на романа е подготовката на Ford Motor Company и Ferrari за състезанията в Льо Ман през 60-те години. Ей Джей Бейм не се ограничава върху описание единствено на 24-часовите надпревари, а прави много повече – рисува вълнуващата картина на автомобилния спорт, навлизайки в дълбочината на историята му. 

В началото на 60-те години Ford губи доскорошната си лидерска позиция на американския автомобилен пазар. Хенри Форд II наследява именития си дядо и знае, че трябва да направи нещо, за да възвърне славата на семейната империя.

По същото време от другата страна на Океана Енцо Ферари вече се е превърнал в жива легенда със своите стилни автомобили, създадени да печелят състезания. Той обаче е изправен пред предизвикателство – макар автомобилният спорт по това време да е наистина опасно занимание, колите на Черните кончета прекалено често отвеждат пилотите си към смъртта им и собственикът на компанията е наричан „убиец“.

Нова биография на Енцо Ферари вече е на българския пазар

И за двамата индустриалци състезанието „24-часа на Льо Ман“ е битка за имидж – Ферари да опази доминацията си, а Форд да го измести. Залогът е голям, а задачите пред тях - изключително трудни. Заедно с младия тогава визионер Лий Якока и бившия победител в Льо Ман – Каръл Шелби, Хенри Форд II успява да създаде кола, която има потенциала да победи Ferrari и да направи нещо, което американски автомобил не е постигал до този момент - да спечели в Льо Ман.

Роси към Хамилтън: Стар съм за Формула 1, мечтая за Льо Ман

Авторът на книгата Ей Джей Бейм е американски писател, журналист и специалист по публична реч. Той пише за „Уолстрийт Джърнъл“, а негови статии са публикувани още в „Ню Йорк Таймс“, „Уошингтън Поуст“ и редица други престижни издания. Бейм е носител на наградата „Кен Пърди“ за най-добро писане на автомобилна тематика. Има магистърска степен по литература от Нюйоркския университет.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти