Какви са трансферните планове на Манчестър Сити за лятото

С наближаването на края на сезона в големите първенства, повечето отбори вече имат готови планове за лятната си селекция. Същото се отнася и за устремилия се към титлата в Премиър лийг Манчестър Сити. Sportsmole разкрива кои са петте големи трансферни цели на "Гражданите", както и кои са петимата футболисти, които се очаква да си тръгнат от "Етихад".

ВХОДЯЩИ ТРАНСФЕРИ

На първо място сред желаните от Джосеп Гуардиола играчи е нападателят на Борусия (Дортмунд) Ерлинг Холанд. Специалистът усилено търси изявен голмайстор след раздялата със Серхио Агуеро и сега е насочил поглед към норвежкото дете-чудо. Битката за подписа му обаче ще е изключително жестока, тъй като Холанд е желан от още куп европейски грандове.

При неуспех в преговорите за Холанд, Манчестър Сити вероятно отново ще насочи поглед към Хари Кейн. Голмайсторът на Тотнъм отдавна е желан от "Гражданите", които почти бяха договорили привличането му през миналото лято, но сделката пропадна в последния момент. Сега обаче те може да направят нов опит да го вземат на "Етихад".

Друг играч, който е силно желан от шампиона на Англия, е Деклан Райс. Халфът на Уест Хам е един от най-талантливите английски футболисти в момента и продължава да развива таланта си с всяка следваща година. И неговото привличане обаче няма да е лесна задача, тъй като той също е желан от още доста отбори в Премиър лийг, а и "Чуковете" са му поставили бомбастична цена от 150 млн. паунда.

Доста по-реалистична трансферна цел е Орелиан Чуамени от Монако. 22-годишният халф привлече вниманието към себе си със силните си изяви за монегаските в последните години. Неговата цена е доста по-поносима, като се смята, че французите биха го продали при оферта от порядъка на 42 млн. паунда. Младокът обаче също е желан и от други клубове, така че "Гражданите" трябва да се постараят да изпреварят конкурентите си, ако искат да го вземат на "Етихад".

Джосеп Гуардиола също така е хвърлил поглед и на крилото на Лийдс Рафиня. Бразилецът продължава да играе изключително силно и през този сезон, въпреки че отборът му не върви добре в първенството. Той може да бъде продаден срещу доста скромна сума, ако Лийдс изпадне от елита. И тук обаче битката за подписа му ще бъде сериозна, тъй като играчът е желан и от Барселона и Байерн (Мюнхен).

ИЗХОДЯЩИ ТРАНСФЕРИ

Първият, който почти сигурно ще напусне "Етихад" е капитанът Фернандиньо. Бразилецът е вече на 36 години, а договорът му изтича през лятото и не се очаква да бъде подновен. Все пак има шанс и той да остане в ролята на играещ помощник треньор.

На този етап не е съвсем ясно и бъдещето на Рахийм Стърлинг. 27-годишното крило имаше някои трудни моменти в края на миналия сезон, когато за пръв път се заговори, че той може да бъде продаден. Все пак той остана на "Етихад" и през този сезон отново е важна фигура в нападението на "Гражданите" с 35 мача, 14 гола и 5 асистенции на сметката си. Договорът на Стърлинг обаче изтича през лятото на 2023 година и сега шефовете трябва да решат дали да му предложат удължаване или да го продадат през лятото при добра оферта. А интерес към него не липсва.

Друг играч, който може да си тръгне през лятото, е Габриел Жезус. Бразилецът така и не успя да убеди, че може да бъде заместникът на Серхио Агуеро. През този сезон той дори бе преквалифициран в ролята на дясно крило. Той обаче играе на приливи и отливи и не показва постоянство в изявите си. Затова евентуална негова продажба не е изключена, особено ако клубът привлече нов нападател като Ерлинг Холанд или Хари Кейн. Освен това и Юлиан Алварес се очаква да се включи в първия състав през новия сезон, така че шансовете за изява на Жезус още повече ще намалеят.

Шанс да си тръгне от "Етихад" има и за плеймейкъра Бернардо Силва. Това звучи донякъде изненадващо, на фона на това, че португалецът изигра много силен сезон с 38 мача, 10 гола и 4 асистенции на сметката си до момента. Въпреки това се прокрадват информации, че той не е напълно щастлив в Манчестър Сити, като преди време е имал ментални проблеми, породени от пандемията от коронавирус. Макар да има догвор до 2025 година, 27-годишният футболист може и да поиска трансфер през лятото, а кандидати за подписа му не липсват. Неговото желание обаче е да се завърне в родината си Португалия.

Последният вероятен напускащ е вратарят Скот Карсън. Договорът на ветерана изтича през юни и на този етап няма изгледи да бъде подновен. 36-годишният играч записа едва 2 мача през сезона и по-скоро не влиза в плановете на мениджъра Джосеп Гуардиола.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти