Удариха с ракети рафинерия до пистата в Джеда

Взрив в петролна рафинерия до пистата в Джеда беляза първата свободна тренировка за Гран При на Саудитска Арабия днес. След удара, най-вероятно с ракети, в небето се издигна огромен стълб черен дим, а в рафинерията, която е собственост на основния спонсор на Формула 1 Aramco избухна огромен пожар.

Рафинерията е близо до международното летище, а на около 16 километра от него е и трасето за Формула 1. В хода на тренировката по цялата писта се усещаше мирис на горящ петрол, даже някои пилоти, включително и световният шампион Макс Верстапен се зачудиха дали нямат проблеми с колите си.

Военен говорител на движението Хути обяви, че организацията поема отговорност за нападението срещу рафинерията на Aramco, като допълни, че са били атакувани още две петролни рафинерии на компанията, но с дронове.

Гран При на Саудитска Арабия е най-голямото спортно събитие този уикенд в световен мащаб и ако се окаже, че наблизо се водят военни действия, това ще постави в опасност всички хора от Формула 1, които са на пистата – пилоти, екипи, организатори, журналисти и т.н.

Леклер зададе темпото на старта на уикенда в Саудитска Арабия

Шефовете на Формула 1 очакват информация от местните власти за инцидента и развитието на ситуацията, за да решат какво да предприемат по-нататък през уикенда.

Движението Хути атакува и миналата седмица рафинерии на Aramco, като то е активна част от гражданската война в Йемен, който избухна преди 5 години.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти