Рохас прати женския троен скок в друго измерение със световен рекорд от 15.74 м

Олимпийската шампионка в тройния скок от Токио 2020 Юлимар Рохас прати женския троен скок в друго измерение. 26-годишната венецуелка спечели трета поредна световна титла в зала с феноменален световен рекорд от 15.74 метра. До момента тя държеше световния рекорд в зала с 15.43 м от 2020 г. Рохас, която вече е по-близо до това да стане първата жена в историята с резултат над 16 метра в тройния скок, загатна още в началото на финала в Белград, че е готова за нещо голямо.

В първия си опит тя постигна 15.19 м, в петия 15.36 м, а при последното си излизане в сектора днес венецуелката направо “взриви” наполовина пълната “Щарк Арена” с 15.74 м. Това е и най-силното постижение в историята в дисциплината и в зала, и на открито. Рохас държи световния рекорд и на открито с 15.67 м от Олимпиадата в Токио през миналата година.

Европейската шампионка в скока на дължина в зала от Торун 2021 Марина Бек-Романчук (Украйна) спечели сребърния медал в тройния скок в последния си опит, когато записа лично постижение от 14.74 метра. Тя остана точно на един метър зад шампионката. Украинката коригира с 40 сантиметра най-добрия си резултат, постигнат по-рано през сезона. Във вечерната сесия Бек-Романчук ще участва и във финала в скока на дължина, където е една от фаворитките за отличията.

Ямайката Кимбърли Уилямс извоюва третия си медал от световни първенства в зала, след като се пребори за бронза с 14.62 м.

Другите две медалистки от Олимпиадата в Токио - Патрисия Мамона (Португалия) и Ана Пелетейро (Испания), завършиха шеста и осма с 14.42 м и 14.30 м съответно.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти