Болезнен обрат утежни още повече положението на Щутгарт

Хофенхайм постигна драматична победа с 2:1 над гостуващия Щутгарт в първи мач от 24-ия кръг на Бундеслигата. И двата тима създадоха доста положения, а гостите водеха до последните 5 минути с гол на Ватару Ендо, но две попадения на Кристоф Баумгартнер ги съкрушиха. По този начин Щутгарт не можа да се измъкне от предпоследното 17-о място в таблицата и опасността от изпадане е все по-реална.

Треньорът на Хофе Себастиан Хьонес направи три промени в сравнение с гостуването на Волфсбург, спечелено с 2:1. Флориан Грилич се появи сред тримата в защита, Денис Гайгер започна в средата на терена до Кристоф Баумгартнер, а Павел Кадержабек зае мястото си на десния фланг. На върха на атаката стартира Иляс Бебу.

Наставникът на Щутгарт Пелегрино Матарацо не можеше да разчита на контузените Борна Соса и Силас Вамангитука, като те бяха заместени от Хироки Ито и Омар Мармуш. Саша Калайджич остана сред резервите, въпреки уверенията от страна на Матарацо, че е напълно възстановен.

По-рано през сезона "швабите" победиха Хофенхайм с 3:1, а за последно загубиха от този съперник в Бундеслигата през 2018 година. Домакините имаха надмощие в началото, но Андрей Крамарич пропусна да открие резултата. Много по-странно бе отиграването на Крис Фюрих от Щутгарт, който на празна врата уцели гредата след перфектно подаване на Тиаго Томаш

В 21-ата минута Кадержабек също стреля в гредата от чиста позиция. Това бе общо 16-а греда за Хофе през сезона - повече от всеки друг отбор в Бундеслигата. Малко преди почивката халфът на Щутгарт Орел Мангала се контузи и вместо него влезе Филип Фьорстер. Домакините натиснаха в края на полувремето, но гол на Бенямин Хюбнер беше отменен заради засада.

Калайджич усили атаката на гостите на старта на втората част. Австриецът веднага се замеси в събитията и в 58-ата минута асистира за гола на капитана Ватару Ендо. Калайджич отклони топката към далечната греда, а там японецът бе непокрит и я прати в мрежата. 

Хофенхайм е отборът с най-много спечелени точки от губеща позиция през кампанията и играчите на Хьонес се хвърлиха в атаки. От пейката се появиха Мунас Дабур и Анджело Щилер. Домакините пренесоха играта дълбоко в противниковата половина, но Щутгарт се защитаваше добре.

Усилията на Хофе обаче дадоха резултат. В 85-ата минута Себастиан Руди подаде на Баумгартнер, а той с много техничен удар с левия крак прати топката в далечния ъгъл на вратата за 1:1. В самия край на редовното време отбраната на гостите отново се пропука. Центрирането от левия фланг бе на Раум, а Баумгартнер не се поколеба веднага да стреля под гредата и да донесе победата на тима си.

Хофенхайм вече е 4-и с 40 точки - една по-малко от третия Байер (Леверкузен). Щутгарт няма победа от средата на декември и се намира на предпоследното 17-о място с едва 19 точки. В следващия кръг "швабите" ще посрещнат Борусия (Мьонхенгладбах) в опит да сложат край на лошата серия.

Още от Футбол свят

Виж всички