Вратарят Иван Федотов остана крайно разочарован от загубата от Финландия

Вратарят на националния отбор на Руския олимпийски комитет Иван Федотов бе разочарован от загубата с 1:2 от Финландия във финала на хокейния турнир в Пекин.

Историческо! Хокеистите на Финландия с първа олимпийска титла 🥇

"Трудно ми е да приема, че този медал не е златен. Аз съм човек, който приема всичко или нищо, така че винаги ми е много трудно след загуба. Ще го сложа на врата си по-късно и тогава ще мога да му се зарадвам", каза след срещата 25-годишният Федотов, докато държеше медала си в ръка.

Старши треньорът на руския национален отбор по хокей на лед за мъже Алексей Жамнов иска да продължи да води тима

По ирония на съдбата стражът е роден във Финландия с родители от Финландия и Русия, но израства в Русия. Той получи шанс да пази на Олимпийските игри, след като стана ясно, че играчите от Националната хокейна лига няма да могат да участват на спортния форум заради пандемията от КОВИД-19.

"Той ни носеше на гърба си през целия турнир и той е играчът в нашия отбор, който заслужаваше най-много да спечели златен медал. Но това е отборен спорт и ние не играхме достатъчно добре като отбор", каза  бившият играч на Бъфало Сйебърс Михаил Григоренко по адрес на Федотов.

За руснаците загубата от този съперник е неприятна и в исторически план, тъй като те нямат победа над Финландия на олимпийски игри от 1998 година в Нагано и отпадат от тях за втори път след 2014 година. Тогава на домашния лед в Сочи Русия загуби от северозападните си съседи на четвъртфиналите.

В Пекин руският отбор поведе във всеки един от шестте си мача, но в нито един от тях не успя да спечели лесно. И докато в петте предишни срещи отличните изяви на Федотов носеха победи на Руския олимпийски комитет, във финала дори той бе безпомощен при головете на Виле Пока и Ханес Бьорнинен. След срещата вратарят на руснаците каза, че изобщо не е видял шайбата при първия гол заради наличието на играчи точно пред него, а при втория рикошетът в стига на Бьорнинен след удара на Марко Антила му е попречил да спаси.

"Радвам се, че все пак успях да участвам на Олимпиадата. Играчите от НХЛ не дойдоха и това бе голяма шанс за всички нас. Благодарен съм, че имах възможност да играя и да стигна до финала. Това означава много за мен", завърши Федотов.

Още от Париж 2024

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти