Руската антидопингова агенция започна разследване на щаба на фигуристката Камила Валиева

Руската антидопингова агенция (РУСАДА) започна разследване на щаба на фигуристката Камила Валиева след положителната й допинг проба, съобщава ТАСС. Международната агенция за допинг тестове съобщи по-рано днес, че церемонията по награждаването на олимпийския отборен турнир по фигурно пързаляне в Пекин е отложена заради положителен допинг тест на 15-годишната Валиева. РУСАДА наложи временно отстраняване на фигуристката на 8 февруари, което тя успешно обжалва на следващия ден.

Международният олимпийски комитет подаде жалба срещу решението на РУСАДА, а Международният кънки съюз и Световната антидопингова агенция (УАДА) също възнамеряват да обжалват решението в съда.

"Тъй като фигуристката е непълнолетна, РУСАДА започна разследване срещу нейния щаб. Целта на това разследване е да се установят всички обстоятелства за възможно нарушение на антидопинговите правила в интерес на "защитено лице", се казва в изявлението, което също така отбелязва, че обработката на резултатите от процеса е в ход.

Валиева тренира под ръководството на Етери Тутберидзе. Фигуристката е шампионка на Русия и Европа, държи световни рекорди в кратката програма (90.45 точки), волната програма (185.29) и в общия сбор (272.71).

Още от Париж 2024

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти