Включването на Джокович в ATP Cup повдига завесата на участието му на Australian Open

Организаторите на отборния тенис турнир ATP Cup наредиха световния номер 1 Новак Джокович сред "ангажираните играчи", които ще се състезават в надпреварата през януари догодина в Сидни, Австралия. Така те увеличиха надеждите за участието на сърбина в Откритото първенство на Австралия по-късно същия месец, пише агенция "Ройтерс".

По информация на организаторите Джокович е сред 18-те тенисисти от топ 20 в световната ранглиста, които ще играят в турнира. С него ще бъде сложено началото на тенис сезона за 2022 година. Откритото първенство на Австралия трябва да започне на 17 януари и да продължи до 30 януари следващата година.

При тегленето на жребия за ATP Cup 2022 бе съобщено, че световният номер 1 Новак Джокович и вторият в ранглистата при мъжете Даниил Медведев са най-високопоставените тенисисти, съответно за отборите на Сърбия и Русия, се посочва в изявление от ATP Cup. Сърбите спечелиха надпреварата през 2020 година, а руснаците са шампиони от 2021-ва.

Всички тенисисти, които искат да играят на Откритото първенство на Австралия, трябва да са ваксинирани против коронавирус, заради правилата в щата Виктория. Това изискване постави под въпрос участието на деветкратния шампион Джокович заради отказа му да разкрие ваксинационния си статус, твърдейки че това е личен въпрос. Бащата на сръбската тенис звезда пък обвини организаторите в "изнудване", което бе отхвърлено от властите в Мелбърн.

Въпросното изискване не важи за ATP Cup, който се провежда в щата Нов Южен Уелс, но включването на Новак Джокович в състава на Сърбия прави участието му в предстоящия турнир от Големия шлем много вероятно. Ако той успее да спечели десета титла на "Мелбърн Парк", ще натрупа рекордните 21 трофея от Големия шлем.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти