Убитата кенийска лекоатлетка Агнес Тироп беше погребана в родното си село

Убитата двукратна световна бронзова медалистка на 10 000 метра Агнес Тироп беше погребана днес в родното си село, а на траурната церемония присъстваха над 1000 души.

Тироп беше намерена намушкана до смърт в дома си в град Итен в долината на Рифт на 13 октомври при инцидент, който хвърли светлината на прожекторите върху насилието срещу жени в Кения.

Погребението й се състоя в деня, в който тя щеше да навърши 26 години. Опечалени, включително други спортисти, се наредиха, за да разпръснат цветя върху белия ковчег.

"Ние, кенийците, загубихме герой. Казах й, че през 2022 година ще отиде да защити титлите ми и ще представи страната ни", каза Хелън Обири, световна шампионка на 5000 метра и ментор на Тироп.

Тироп взе бронз на 10 000 метра на световните първенства през 2017 година в Лондон и през 2019-а в Доха, а на Олимпийските игри в Токио това лято завърши четвърта на 5000 метра.

Полицията арестува съпруга на Тироп, Ибрахим Ротич, в крайбрежния град Момбаса миналата седмица и той беше обвинен за убийството й.

След трагедията полицията откри в дома й трофей по лека атлетика, който тя все още не е разопаковал

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти