Обявиха тримата финалисти за Атлет №1 в Европа за 2021 г.

По-малко от десет дни преди церемонията за “Атлет на Европа” за годината бяха обявени тримата финалисти при мъжете и жените. Победителите ще бъдат съобщени на 16 октомври. При мъжете надпреварата за отличието ще бъде много оспорвана - в нея ще се включат трима олимпийски шампиони Арманд Дуплантис, Ламонт Джейкъбс и Карстен Вархолм.

Арманд Дуплантис (Швеция)

След като през миналата година постави световен рекорд в овчарския скок от 6.18 метра, Дуплантис продължи с отличните си изяви и през 2021 г. Той преодоля 6 метра и повече в 12 състезания в зала и на открито през отиващата си година.

През зимата скочи 6.10 метра в Белград, а след това си осигури и европейската титла в зала в Торун с 6.05 метра, като това беше и рекорд на шампионатите.

През лятото той спечели и олимпийската титла в Токио с 6.02 метра, а във финалния турнир от Диамантената лига в Цюрих си осигури диамантения трофей с 6.06 м.

Шведът вече има една награда за Изгряваща звезда в Европа за 2018 г.

Ламонт Марсел Джейкъбс (Италия)

Той определено беше сред сензациите в атлетиката през 2021 г. През зимата спечели европейската титла на 60 метра в зала в Торун с най-добър резултат в света за сезона от 6.47 секунди. През лятото роденият в САЩ италианец продължи с убедителните си изяви и на 100 метра. На Олимпийските игри в Токио той изравни европейския рекорд от 9.83 секунди в полуфиналите, а на финала го подобри, след като извоюва олимпийската титла с 9.80 секунди. Джейкъбс бяга и за щафетата на Италия на 4 по 100 метра, която спечели титлата в Токио.

Карстен Вархолм (Норвегия)

Норвежецът със сигурност беше от най-силно представилите се атлети на пистата през 2021 г. Ворхолм подобри дългогодшния световен рекорд на 400 метра с препятствия на американеца Кевин Йънг на Диамантената лига в Осло, където спря хронометрите на 46.70 секунди. На Олимпиадата в Токио норвежецът свали повече от 70 стотни от собственото си постижение и спечели златния медал с 45.94 секунди - един от най-запомнящите се резултати в атлетиката на олимпийски игри в цялата история.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти