Сребърната олимпийска медалистка на 200 м Мбома определи забраната да бяга 400 м като “много лош опит”

Сребърната олимпийска медалистка на 200 метра от Токио 2020 Кристин Мбома говори за решението тя и нейната сънародничка Беатрис Масилинги да не бъдат допуснати да се състезават на 400 метра. Тя описа ситуацията като “много лош опит” и “трудна за разбиране”.

В началото на юли Световната атлетика обяви, че Мбома и Масилинги няма да бъдат допуснати да стартират на 400 метра на Олимпийските игри в Токио заради различия в сексуалното развитие или високи естествени нива на тестостерон. Така двете взеха решение да участват на Олимпиадата в спринта на 200 метра.

По-рано през сезона Мбома бяга под световния рекорд на 400 метра за девойки под 20 години - 48.54 секунди, а Масилинги постигна 49.53 секунди.

И двете стигнаха до финала на 200 метра в Токио, като Мбома спечели сребърния медал с нов световен рекорд за девойки под 20 години - 21.81 секунди. Това беше и първи олимпийски медал за Намибия от Игрите в Атланта през 1996 г.

Масилинги пък завърши шеста на 200 метра в Токио с 22.28 секунди.

“В началото беше доста обезпокоително. Беше трудно да се разбере, но с течение на времето нямахме друг избор, освен да се съсредоточим върху положителната страна на нещата. Така решихме да насочим нашия фокус и внимание към 200 метра и започнахме да работим върху тази дисциплина. Трябваше бързо да се приспособим - това изискваше да сменим психически и физически мислите си много бързо преди Олимпиадата. Ние буквално трябваше да променим начина, по който правим нещата на пистата”, сподели Мбома пред намибийския вестник New Era.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти