Сълзи и емоционално сбогуване с атлетиката за три от големите полски звезди

Мемориалният атлетически турнир “Камила Сколимовска” в Силезия вчера беше изключително емоционален. Три от големите звезди на полската атлетика направиха последно състезание в своите кариери и се сбогуваха със спорта със сълзи на очи и под бурните аплодисменти на 32 000 души на стадиона в Силезия. Ликът на световния шампион, двукратен европейски и двукратен сребърен олимпийски медалист в мятането на диск Пьотр Малаховски грееше от специален прощален транспарант, опънат по трибуните.

38-годишният Малаховски завърши четвърти в надпреварата в мятането на диск с 62.29 метра. Специална чест му беше оказана, след като именно той направи последния опит в състезанието. Победата заслужи словенецът Кристиан Чех с 66.65 метра. Малаховски въведе символично в сектора своя син Хенио.

Не по-малко емоционално беше сбогуването с пистата и на сребърната световна медалистка в хвърлянето на чук от Доха 2019 Йоана Фьодоров, която завърши трета в състезанието с 68.56 метра. Фьодоров се просълзи преди последния финален опит в кариерата и след това дълго продължаваше сбогуването с публиката и сектора. Тя дори проведе видео разговор именно от сектора, като сълзите продължаваха да се спускат по бузите й. Състезанието пък беше спечелено от Настасия Маслава от Беларус с 69.88 метра.

“Завърших нещо специално в живота си - 17 години хвърляне на чук. Страхотно е да бъда тук с цялата тази публика, която ни аплодира. Мемориалът “Камила Сколимовска” е най-доброто място да завърша своята кариера. Тя беше най-добрият човек, който съм срещала в живота си. Ще ми липсват всичките тези моменти, когато застана преди хвърляне, мислейки какво мога да направя, за да се представя по-добре. Но е време”, сподели емоционалната Фьодоров след финалното състезанието в своята кариера.

Сълзи имаше и в очите на световната шампионка в скока на височина в зала от Сопот 2014 и бронзова медалистка от планетарния шампионат на открито от Лондон 2017 Камила Личвинко. 35-годишната атлетка завърши трета с 1.91 м в състезанието, което беше спечелено от италианката Елена Валортигара с 1.96 м.

“Щастлива съм и благословена, нямам думи. Никога не съм си представяла, че бих могла да завърша кариерата си по този начин - с толкова много зрители. Трудно е да кажеш довиждане, но знам, че е правилният момент и съм щастлива и благодарна за тези 22 години от моята кариера. Какво е следващото? Не знам. Атлетиката беше целият ми живот, така че може би ще остана тук и ще помагам на младите хора, но имам една мечта извън спорта: да имам собствена пекарна, може би сега е време за това.”

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти