Олимпийски шампион в спринта обяви края на своята кариера

Олимпийският шампион с Ямайка на 4 по 100 метра от Лондон 2012 и трикратен световен шампион с щафетата в същата дисциплина Неста Картър обяви, че прекратява атлетическата си кариера. 35-годишният спринтьор сподели, че вече не е в състояние да се състезава на високо ниво, а контузия му е попречила да участва на състезания от март месец насам.

“На 35 години не мога да давам най-доброто от себе си като атлет в спорта, който познавам и обичам. В резултат на това и по много други причини обявявам оттеглянето си от атлетиката”, гласи част от съобщението на Картър до медиите.

Освен това той разкри, че макар да му е предписано лекарство за отстраняване на проблема, лекарството “нарушава съществуващите допинг правила”.

“Трябваше да направя избор между здравето си и атлетиката и избрах здравето си”, добави ямайският спринтьор.

Картър завършва кариерата си с личен рекорд на 100 метра от 9.78 секунди, което е осмото най-бързо време в историята на дисциплината. Той спечели олимпийско злато с щафетата на Ямайка на 4 по 100 метра в Лондон през 2012 година, когато квартетът постави и световен рекорд от 36.84 секунди. Картър е също трикратен световен шампион на 4 по 100 метра от 2011, 2013 е 2015 г., сребърен медалист с щафетата през 2007 г. и индивидуален световен бронзов медалист на 100 метра през 2013 г.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти