Съотборник на провинилия се за допинг Уджа: Разследването трябва да се води без предразсъдъци

Британският спринтьор Жарнел Хюз заяви, че иска допинг разследването срещу неговия съотборник Чиджинду Уджа да се проведе “без предразсъдъци”, но в същото време настоява, че спортистите се нуждаят от чист спорт. Уджа в момента е с временно спрени състезателни права заради положителен тест за забранени вещества. Тази новина дойде само седмица след като той, Хюз, Ричард Килти и Нетанийл Мичъл-Блейк спечелиха сребърни медали на 4 по 100 метра в Токио.

“Оставете процеса да си върви”, каза 26-годишният Хюз.

“Не съм публикувал от Олимпиадата заради ситуация, което е извън моя контрол - ситуация, в която не участвам, но от която мога да бъда повлиян. По-лесно би било да не кажа нищо, но мисля, че е важно да се каже, че като спортисти се нуждаем от две неща. На първо място - чист спорт. Властите са там, за да защитават спорта - нещо, от което всеки атлет се нуждае за честно състезание.

Трябва също така да гарантираме, че атлетите, попаднали под светлините на прожекторите, трябва да имат справедливо изслушване в техния случай - без предразсъдици”, написа Хюз в социалните мрежи.

Уджа отрече да е употребявал нещо умишлено забранени стимуланти и заяви, че е “шокиран и съсипан”, след като неговият тест показа “присъствие/употреба” на две забранени вещества - остарин и S-23, които помагат за изграждането на мускули.

Ако той бъде признат за виновен, квартетът на Великобритания на 4 по 100 метра може да бъде лишен от сребърните си олимпийски отличия.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти