Олимпийски и световен медалист аут от финала на диск в Токио, Стол отличен в квалификацията

Световният шампион на диск от Швеция Даниел Стол се нуждаеше само от един опит, за да се класира на финала в дисциплината си на Олимпийските игри в Токио. 28-годишният Стол, който е лидер в света във всеки един сезон от 2016-а година насам, пристигна в Токио с водещ резултат за сезона от 71.40 метра.

Неговият първи и единствен опит днес беше от 66.12 метра, което беше достатъчно да завърши първи в своята квалификационна група “А”.

"Това беше едно спокойно хвърляне. Целта ми беше да стигна до финала, така че го направих", каза Стал. "Наистина исках да бъда с гарантирано място за финала, така че съм много щастлив. Нямам други непосредствени цели сега".

Литовецът Андриус Гуджиус, световен шампион за 2017 г., се класира втори с 65,94 метра, докато надеждата за словенски медал Кристиян Чех, който е втори след Стол в списъка на лидерите през 2021 г., се класира на трето място с хвърляне от 65,45 метра. 

Две големи имена изненадващо не успяха да намерят място сред финалистите в Токио. Извън най-добрите 12 останаха двукратният сребърен олимпийски медалист Пьотр Малаховски от Полша (62.68 м) и вторият от Световното в Доха през 2019 г. Федрик Дейкърс от Ямайка (62.91 м).

Още от Париж 2024

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти