Макрон приветства усилията на Япония да бъде домакин на Олимпийските игри

Френският президент Еманюел Макрон похвали усилията на Япония за осигуряване на безопасна среда за Олимпийските игри. Това се казва в съвместно изявление на Франция и Япония, разпространено от Елисейския дворец след среща между Макрон и японския премиер Йошихиде Суга.

"И двете страни изразиха задоволството си от организирането на олимпийските и параолимпийските игри в Токио, които са символ на глобално единство в борбата срещу пандемията.

Френският президент приветства всички усилия, които Япония е положила, за да осигури безопасна и сигурна среда за Олимпийските игри", се казва в комюникето.

В документа се подчертава, че "Япония се е ангажирала да сподели с организаторите на следващата Олимпиада в Париж през 2024 г. опита, придобит в области като сигурност, устойчивост, приобщаване, достъпност".

"И двете страни възнамеряват да поддържат тесен диалог с цел по-нататъшно консолидиране на опита в областта на такива големи международни спортни събития като Олимпийските и Параолимпийските игри", пише още в изявлението.

Френският президент пристигна в Япония на двудневно посещение, за да присъства на церемонията по откриването на летните олимпийски игри в Токио. Олимпиадата ще продължи до 8 август.

Още от Париж 2024

Виж всички