Световната рекордьорка на 400 метра за девойки ще стартира в Токио само на 200 м заради високи нива на тестостерон

Две 18-годишни лекоатлетки от Намибия няма да участват на 400 метра на Олимпийските игри в Токио, след като медицински тестове показаха, че имат високи естествени нива на тестостерон. Те няма да стартират в Токио по същите спорни правила, които бяха приложени и при Кастер Семеня от Южна Африка.

Олимпийският комитет на Намибия обяви, че двете състезателки - Кристин Мбома и Беатрис Масилинги, са извадени от стартовите списъци на 400 метра.

Сега те ще "съсредоточат" върху спринта на 200 метра, казаха от федерацията по лека атлетика на Намибия. Правилата на Световната атлетика за тестостерон се прилагат само за стартовете между 400 метра и 1 миля. Преди тази година и двете тийнейджърки бяха относително неизвестни.

Мбома има 48.54 секунди на 400 метра на турнир в Полша в сряда, което е световен рекорд до 20 години и седмо най-бързо време за жени в историята на 400 метра. Това също така е и най-добро постижение в света за сезона. 49.53 секунди на Масилинги на турнир в Замбия през април е третото най-бързо време за 2021 година.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти