Анадолу Ефес детронира ЦСКА (Москва) след зрелище от най-високо ниво в Евролигата

Анадолу Ефес е първият финалист в най-силния клубен европейски турнир - Евролигата. Отборът на старши треньора Ергин Атаман оцеля срещу носителя на трофея от 2019-а ЦСКА (Москва) и след победа с 89:86 (25:15, 24:22, 22:18, 18:31) продължава към битката за трофея. Опонент на турския гранд на финала в неделя ще бъде отборът на Барселона, който пречупи Олимпия (Милано) в другия полуфинал с 86:84.

Турският гранд имаше контрол върху събитията на паркета в “Ланксес Арена” през цялото първо полувреме, лимитирайки на максимално ниво своите съперници. ЦСКА обаче показа шампионския си характер в последната четвърт, след като навакса 21 точки пасив и дори имаше страхотни шансове да спечели двубоя, но неточни стрелби от тройката на Уил Клайбърн и Дарън Хилиърд помогнаха на Ефес да задържи преднината си до самия край.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ: ЦСКА разви първата си атака по страхотен начин с пробив на Хакет и изваждане на тройката към Курбанов, който пропусна отворената стрелба, но Шенгелия поправи грешката му и откри резултата за ЦСКА. Ефес обаче не позволи повече колебания в подкошието си и започна серия от 8 поредни точки, чрез която излезе напред в резултата с 8:2 след изиграването на първите три минути. 

Руснаците започнаха да се съвземат от ранното изоставане и намалиха разликата на три точки след тройка на влезлия от пейката Йоханес Фойтман, който замени Майкъл Ерик - 10:7. Защитата на московците обаче продължаваше да е много неубедителна, след като Крунослав Симон отбеляза втората си стрелба отдалеч в мача, за да възстанови шестточковата разлика - 13:7. Турският гранд просто не можеше да спре да пропуска стрелбите си от дистанция в началото, като Мицич и Бобоа нанизаха по още две тройки, за да отворят преднина от 8 точки в полза на Ефес при 19:11. По този начин турците стартираха двубоя с 4/4 от тройката, а защитата по периметъра на ЦСКА се нуждаеше от много сериозно подобрение. 

Включването на Уил Клайбърн и Габриел Люндберг помогна на ЦСКА да бъде малко по-разнообразен в офанзивен план, но стрелбите на играчите в червено не влизаха. В същото време Ефес нямаше проблем да бележи кош след кош и да поведе с 10 точки след нова тройка на Бобоа - 23:13.

“Армейците” допускаха грешка след грешка в нападенията си, а от другата страна професор Мицич продължаваше да преподава и наниза 7-ата си точка в мача за 25:13. Все пак ЦСКА се отчете с последните точки в частта, след като Шейн Ларкин направи глупава грешка и позволи на Янис Стрелниекс да поднесе за крайното 25:15 след първите 10 минути.ВТОРА ЧЕТВЪРТ: Четвърт №2 започна по обичайния начин - с кош за Ефес, който отбеляза първите точки в частта след пробив на Ларкин. Руснаците най-сетне показаха нещо хубаво с втората тройка в мача на Фойтман, но защитата им продължаваше да не е на нужното високо ниво за среща от такъв заряд и Мицич развинти персоналния си пазач, за да изведе Анадолу с 11 аванс при 29:18. Уил Клайбърн започна да действа все по-агресивно и с увереност в нападенията на символичните гости, отбелязвайки четири поредни точки за отбора си, но Ефес продължаваше да бъде безмилостен в атака и вдигна преднината си на цели 14 точки след тройка на Ларкин и два наказателни на Мицич - 36:22. ЦСКА изненада съперника си с мълниеносна бърза атака чрез триото Фойтман-Хакет-Ухов, но секунди след това Мицич вкара 14-ата си точка в мача след красива тройка със стъпка назад, за да направи резултата 39:24. 

Поисканото прекъсване от Димитрис Итудис свърши добра работа за събиране на мислите на неговите играчи, които записаха серия от пет поредни точки и намалиха дистанцията между двата отбора на 10 при 39:29. Същата разлика се запази в рамките на следващите две минути от втората част, преди Клайбърн да извърши ненужен фаул срещу Шанлъ, като турчинът вкара и двата си опита за 43:31. Играта се разпокъса с няколко поредни нарушения от двете страни, но след поредния пропуск от тройката на “армейците” Ларкин отново вдигна разликата на 14 точки при 47:33. ЦСКА успя да свали само две точки от дефицита си до края на полувремето, като причината за това бе перфектният Уил Клайбърн, който отбеляза 15-ата си точка в мача със сирената и така намали изоставането на тима си на 12 точки при 49:37 в полза на Ефес.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:Професор Мицич започна отново да диктува събитията на паркета само 18 секунди след началото на второто полувреме, отбелязвайки тройка с фаул в първото нападение на Анадолу Ефес от началото на частта, за да покачи аванса на своя тим на 16 точки при 53:37. 

Сръбската звезда на турците продължаваше да наказва ЦСКА, след като отново разсече защитата на руснаците, а секунди по-късно Сертач Шанлъ вкара кош плюс нарушение, като по този начин разликата стана 19 при 58:39. Колебливата защита на “армейците” нямаше никакъв отговор срещу разнообразните действия на Мицич и компания, а след нови фамозни изяви на Шанлъ и Симон преднината на турския гранд скочи на 21 точки - 64:43. 

Започналият като резерва в днешния двубой Габриел Люндберг се опита да върне увереността на своите съотборници с няколко хубави изяви, но след това самият той извърши неспортсменско нарушение, след което Мицич не трепна и върна преднината на Ефес на 20 точки при 68:48. ЦСКА успя да скъси малка част от изоставането си чрез кошове на Люндберг и Клайбърн, които оформиха резултат 71:55 за Анадолу Ефес след края на третата част.ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:Московците продължиха серията си от края на третата част и чрез две поредни тройки на Ухов и датския национал върнаха интригата в двубоя при 71:61. Отборът на Димитрис Итудис най-сетне се сети, че трябва да играе много по-активно в защита, но дори и това не можеше да спре MVP на редовния сезон Василие Мицич, който се добра до наказателната линия и вдъхна доза спокойствие на своя тим - 73:61 при 8 оставащи минути от последната четвърт. 

ЦСКА отново се доближи на 10 точки разлика след два наказателни на Хакет, но тимът остана без един от най-добрите си играчи в мача - Габриел Люндберг, който излезе с пет лични нарушения. Освен това Анадолу Ефес вече се намираше в “бонус”-а още преди преполовяването на частта, а разликата се запази непокътната при 77:67. Двата тима започнаха да си разделят бързи успешни нападения, което устройваше турския гранд, който продължаваше да има комфортна преднина в мача при 81:71 и оставащи 5 минути на часовника. ЦСКА обаче отказваше да се предаде и въпреки че загуби един от топреализаторите си - Люндберг, успя да скъси разликата в резултата на само 5 точки след изключително сърцата игра на Хакет, който върна отбора си в мача при 81:76 и 3:47 на таблото. Пресата на цял терен срещу Мицич даде резултат и звездата на Анадолу Ефес също излезе с пет лични нарушения след фаул в атака срещу Хакет при резултат 83:78. 

Уил Клайбърн пък добави още две точки към актива на ЦСКА, който вече губеше със само три при 83:80 в полза на Ефес и оставащи 2:50 от двубоя. Устремът на символичните гости обаче бе спрян от Родриг Бобоа, който отбеляза след изключителна солова акция, за да изведе турците на аванс от пет точки при 85:80. Клайбърн и Ларкин си поделиха по една успешна двуточкова акция, оформяйки резултат 87:82 на таблото, а Хакет продължаваше да бележи от наказателната линия и да държи своя тим на едно притежание разлика - 87:84 при оставащи 1:43.Ефес не успя да вкара при следващото си нападение, след като Ларкин прекали с индивидуалните изяви, а веднага след това Никита Курбанов се озова на наказателната линия и свали изоставането на руснаците на само точка при 87:86. Хаосът бе пълен в следващите нападения на двата отбора, като първо Ларкин пропусна да осигури спокойствие на своя отбор, а Клайбърн и Хилиард не успяха на два пъти от тройката, като по този начин резултатът остана непроменен при само 7 секунди на таблото - 87:86.

Шейн Ларкин обаче продължаваше да не намира целта в ключовите финални секунди от мача, но все пак успя да отбележи втория си наказателен удар и да донесе аванс от две точки на Анадолу Ефес при 88:86 преди последното нападение в мача на ЦСКА. Уил Клайбърн пое отговорността, но изпусна от тройката и така Анадолу Ефес продължи към финала след 89:86.Василие Мицич бе лидерът на Ефес с 25 точки и 6 асистенции. Сертач Шанлъ изигра много силен мач и приключи с 19 точки и 8 борби, Родриг Бобоа вкара 15 точки, а Шейн Ларкин и Крунослав Симон добавиха съответно по 11 и 10 точки за успеха на турците. Уил Клайбърн записа 26 точки и 7 борби за ЦСКА при 9/9 стрелба за две точки. Даниел Хакет реализира 17 точки, Даниел Люндберг отбеляза 15, а Торнике Шенгелия остана с 10 и 7 борби.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ: АНАДОЛУ ЕФЕС: Родриг Бобоа 15, Василие Мицич 25, Крунослав Симон 10, Крис Сингълтън 1, Сертач Шанлъ 19 (Шейн Ларкин 11, Адриен Морман 6, Джеймс Андерсън 2, Догуш Балбай, Брайънт Дънстън) ЦСКА (М): Дарън Хилиърд, Даниел Хакет 17, Торнике Шенгелия 10, Никита Курбанов 2, Майкъл Ерик (Уил Клайбърн 26, Даниел Люндберг 15, Иван Ухов 8, Йоханес Фойтман 6, Янис Стрелниекс 2, Семьон Антонов)Снимки: Euroleague.net

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти