ФИФА анулира резултатите на КНДР от втория кръг на азиатските квалификации за Мондиал 2022

ФИФА анулира резултатите на КНДР от втория кръг на азиатските квалификации за Мондиал 2022, след като националният отбор отказа участие в квалификациите заради опасения, свързани с разпространението на коронавируса. Азиатската футболна конфедерация потвърди оттеглянето на КНДР на 15 май, което последва и решението на страната да не участва на Олимпийските игри в Токио заради пандемията. 

КНДР участваше в група "H" на пресявките в Азия заедно с Република Корея, Ливан, Туркменистан и Шри Ланка. След като резултатите на КНДР бяха анулирани, Република Корея води групата със 7 точки, колкото има и Ливан. Туркменистан, който преди това беше на първо място след победата си с 3:1 над КНДР през ноември 2019 година, се смъкна на трето място с 6 точки. 

Оттеглянето на КНДР също така накара ФИФА и Азиатската конфедерация да променят квалификационните критерии за третата фаза. Победителите във всяка група ще продължат в следващия кръг заедно с четирите най-добри втори. 

"Резултатите от мачове между второ и пето класираните отбори в групите от "A" до "G" няма да бъдат отчетени, за да се осигури балансирано окончателно класиране между втори тимове в групите", се казва в изявление на Азиатската конфедерация. 

Квалификациите в зона Азия се подновяват в петък след продължително забавяне поради пандемията, когато Япония се изправя срещу Мианмар в Чиба. Мачовете в група "H" започват на 5 юни, когато Ливан среща Туркменистан.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти