"От скрина": Чудото на Дания от 1992 година 🏆

През 1992 година Дания сюрпризира футболния свят, слагайки европейската корона в Стокхолм. Датският триумф е отличен пример за това, че стремиш ли се силно към нещо голямо и вярваш ли докрай, мечтите се сбъдват. Футболистите на Рихард Мьолер-Нилсен са поканени на масата на големите в последния момент, за да се приберат след това у дома с купата. Това е най-сладката приказка в историята на датския футбол. Всичко тръгва от санкциите на ООН, наложени спрямо Югославия заради войната в разпокъсаната държава. УЕФА се съобразява с ембаргото и лишава отбора на Драган Стойкович, Деян Савичевич, Предраг Миятович и компания от участие в европейските финали. През месец май 1992 година босът на европейския футбол Ленарт Йохансон обявява, че е възможно Репрезентацията да не бъде допусната до участие на Европейското първенство. Именно Дания е резервата, която трябва да заеме мястото на югославяните в група "А" на шампионата в Швеция - двата състава са в една квалификационна група, като футболистите на Мьолер-Нилсен остават втори, на точка зад "плавите".

"Хванахме последния влак и това има своите предимства. Няма да сме обременени от конкретна цел. Нека другите се пазят от нас", коментира капитанът на "червения динамит" Ларс Олсен. Всъщност, датчанините се включват толкова късно в турнира, че домакините от Швеция не успяват да реагират навреме. Така за първия мач на тима - срещу Англия в Малмьо, на официалната програма за срещата пише "Югославия - Англия". Докрая на Евро'92 пък "шапката" на първенството, която върви по телевизията в България е със знамето на Югославия и без това на Дания.И до днес у нас се говори, че датчаните са събрани от плажовете и са дошли съвсем неподготвени за старта на Европейското. Години след триумфа обаче от отбора разкриват, че заради слуховете относно изключването на "плавите", почти всички от "червения динамит" са тренирали в готовност УЕФА да призове тима. Куриозно обаче треньорът Мьолер-Нилсен научава голямата новина, докато върши домакинска работа в своята кухня. Успехът на Дания е още по-забележителен и впечатляващ, тъй като от селекцията в червено и бяло отсъства голямата звезда Михаел Лаудруп. По това време той е в конфликт с наставника и остава непреклонен в нежеланието си да играе на Евро'92.

Иначе датският отбор разполага с опитни и добри играчи, наследили асове от миналото като: Алан Симонсен, Пребен Елкер, Йеспер Олсен, Франк Арнесен, Сьорен Лерби и др. На вратата е Петер Шмайхел - вече сложил фланелката на Манчестър Юнайтед, в защита сигурността идва от опитните Ларс Олсен и Джон Сивебек, халфовата линия разполага с Джон Йенсен, Ким Вилфорт и Хенрик Ларсен, а в атака изборът не е никак лош: Бриан Лаудруп, Флеминг Поулсен, Ларс Елструп. Първи в капаните на датчаните попадат англичаните. Дошли в Швеция поне за полуфинал, звездите на Греъм Тейлър изнасят слаб мач срещу "червения динамит", като най-чистото положение се открива пред аутсайдерите - гредата спасява английския вратар Крис Уудс.Вторият кръг от групите въвлича Дания в скандинавско дерби с домакините, като шведите изнасят по-добър мач и заслужено печелят с 1:0. Всички очакват, че в последния тур от груповата фаза Франция ще се справи с веселата банда на Мьолер-Нилсен, защото "петлите" са един от основните фаворити на Евро’92. На 17 юни обаче Малмьо и цяла Европа виждат как Елструп торпилира Франция с точен шут в мрежата на Бруно Мартини за 2:1. Това е и фактическият край на треньорската кариера на Мишел Платини. Така сензационно Швеция и Дания продължават напред, за сметка на Франция и Англия.

На полуфиналите датчаните са съавтори на най-хубавия мач на първенството заедно с Холандия. На два пъти "червено-белите" повеждат в резултата и на два пъти допускат изравняване - 2:2. "Лалетата", водени от митичния Ринус Михелс, са големият фаворит на шампионата - няколко дни по-рано Марко ван Бастен, Рууд Гулит, Франк Рийкард, Роналд Куман, Денис Бергкамп и компания бият без проблеми световния шампион Германия. В Гьотеборг обаче "оранжевите" берат големи ядове и в крайна сметка отпадат от борбата. Срещата ще се запомни и с ужасяващата контузия на датския ляв бек Хенрик Андерсен. При дузпите идва часът на Шмайхел, който отбива изстрела на Ван Бастен. Дания достига европейския финал!В двубоя за титлата хората на Рихард Мьолер-Нилсен трябва да срещнат Германия. От тима на Берти Фогтс отсъстват Лотар Матеус и Руди Фьолер, но германците разполагат и с други големи фигури, способни да ги изведат до трофея. И двамата треньори излизат с почти еднакви игрови схеми, като Лаудруп и Поулсен трябва да тормозят вратаря на Бундестима Бодо Илгнер. Юрген Клинсман и Карл-Хайнц Ридле пък са остриетата на Германия. Още в 18-ата минута датчанините ликуват след бомба на Джон Йенсен, която се спира зад Илгнер - 1:0. От другата страна Шмайхел е безпогрешен. След почивката идва ред на Вилфорт да порази германската мрежа, макар че халфът си повежда топката с ръка, без това да бъде забелязано от швейцарския рефер Бруно Галер. Вилфорт обаче се превръща в национален герой не само заради гола. Той играе във финала, въпреки влошеното състояние на дъщеричката му Лин, страдаща от левкемия. Натискът на световните шампиони се стопява в ръцете на Шмайхел и в сигурната датска отбрана, като в един момент вратарят избива по невероятен начин удар с глава на Клинсман.

Чудото става факт! Дания печели европейската титла! "Методите ни явно са остарели", коментират с тъга германците, подложени на казармен ред в Швеция. Датчанините пък, които играят и голф по време на първенството, се прибират у дома като крале на Европа. Пищни карети, пъстри цветове и много аплодисменти посрещат новите европейски шампиони в Копенхаген, където се вие картина, достойна за чудните приказки на Ханс Кристиан Андерсен. Това е зланата страница в историята на датския футбол.

Това са мигове, останали завинаги в сърцата на много футболни запалянковци - в Дания и по света. Разкажете за вашите любими мигове, свързани с най-популярната игра на footballmoments.bg!

Още от От скрина

Виж всички