Проектът “Шанс за всеки" насочва младите хора към спорта

Българската федерация по художествена гимнастика стартира нов проект "Шанс за всеки", чиято цел е да насочи младите хора към спорта, обявиха на пресконференция вторият вицепрезидент на централата Невяна Владинова, членът на УС Мариета Дукова и Биляна Йотовска, която ще разработи мотодология за здравословното хранене.

"Шанс за всеки" е проект спечелен от БФХГ, с подкрепата на Министерството на младежта и спорта. Основната цел е изграждане на трайни навици за социално отговорно поведение при младежи на възраст от 14 до 29 години в рискова среда за развитие на различни зависимости в градовете Сандански, Враца и Бяла Слатина.

Проектът включва разработването на наръчник за практикуване на гимнастика, подготвен от успешния треньор по художествена гимнастика Мариета Дукова, както и методология за здравословно хранене, изготвена от диетологът Биляна Йотовска. Участие ще вземат още Невяна Владинова и Георги Чобанов, които ще мотивират младежите, споделяйки опита си и разказвайки за шанса да изберат спорта.

Сред 45 младежи от градовете Враца, Бяла Слатина и Сандански (по 15 от всеки град) ще се проведат изнесени обучения върху разработени наръчник и методология.

"Много съм благодарна на президента на БФХГ Илиана Раева, че прие идеята за този проект, за да го разработим и да получим финансиране. Искаме да покажем значението на спорта като социално явление. Ние не пренебрегваме истинската значимост на спорта - да възпитава в дисциплина и хората да се чувстват добре в тялото си. В много градове в България няма специалисти, които да занимават хората с гимнастика", каза Дукова.

Сега се започва със Сандански, Враца и Бяла Слатина, но Дукова иска догодина да бъдат обхванати още градове.

"Ще обучим младежи между 14 и 29 години да преподават гимнастика. Това е един от спортовете, които могат да се практикуват на всяка възраст. Утре заминаваме за Сандански. До края на май трябва да обхванем трите града", добави Дукова.

"Днес е денят на спорта. Спортът е здраве. Аз се включвам в проекта, за да изготвя методология за здравословно хранене, да научим младите хора как да се хранят правилно", каза Биляна Йотовска.

Вторият вицепрезидент на БФХГ Невяна Владинова също е част от проекта.

"Основната ни цел е да насочим младите хора към спорта. В тези три града, с които започваме, няма художествена гимнастика, което е тъжно, защото в момента всяко второ момиченце иска да тренира художествена гимнастика", заяви Владинова и добави, че вече свиква с новите си ангажименти във федерацията и "няма нужда да бъде на килима".

Наръчникът за практикуване на гимнастика ще помогне на младежите да изградят социално отговорно поведение чрез спортна дисциплина и чрез атрактивни и активни начини за оползотворяване на свободното време.

Методологията за здравословно хранене ще допринесе за получаване на подробни знания за здравословен начин на живот и ще въздейства върху целевата група като подобри хранителните им навици.

Инициативата "Шанс за всеки" ще продължи със семинар за разпознаване на зависимостите с психолог и спортни демонстрации във всеки от трите града. Включени са и две инициативи в София: анкета за хранителни навици и посещение на място в професионални гимнастически клубове. По време на посещението си в София, младежите ще участват в дискусионен форум за превенция на зависимости чрез здравословен начин на живот и в мини турнир по художествена гимнастика.

Още от Гимнастика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти