Осъдиха кенийска атлетка на общественополезен труд за фалшифициране на допинг проба

Кенийската състезателка в дългите бягания Флорънс Джепкосгей Чепсой получи едногодишна присъда за общественополезен труд заради фалшифициране на документи като част от защитата си по обвинение за употреба на допинг, съобщи Антидопинговата агенция на Кения.

Така тя стана първият кенийски спортист, който е признат за виновен в наказателен съд. Присъдата дойде след разследване в Елдорет, продължило няколко години.  

36-годишната състезателка в маратона беше наказана за 2 години през 2017 г. за употреба на забраненото вещество преднизолон.

Тя бе призната за виновна, че е предоставила медицинско досие от болницата “Уасин Гишу” в Елдорет в подкрепа на делото си за защита, когато се е явила пред кенийския трибунал за спорове.

“Окръжната болница “Уасин Гишу” потвърди, че тези медицински документи са фалшифицирани и, че спортистът не е бил лекуван в споменатата болница”, се казва в изявление на Антидопинговата агенция на Кения.

Над 60 кенийски атлети бяха отстранени от спорта през последните пет години заради различни провинения за допинг, включително грешно местонахождение, фалшифициране на документи, употреба на забранени стимуланти.

Олимпийската шампионка в маратона от Рио де Жанейро 2016 Джемина Сумсонг изпърпява дълго наказание, след като бе установено, че е фалшифицирала медицински документи в опит да подправи положителен тест за ЕPO (еритропоетин).

Сумнонг, която е първата кенийска с олимпийска титла в маратона, даде положителен тест за EPO на извънсъстезателен контрол пет месеца след спечелването на олимпийското злато.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти