Бах потвърди, че се планира специална медицинска концепция за олимпийското село

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах потвърди, че организаторите в Япония планират специална медицинска концепция за олимпийското село за игрите в Токио през следващата година във връзка с пандемията от коронавирус.

В чат в "Инстаграм" с германския състезател на копие Йоханес Фетер Бах заяви, че работна група обмисля "как да се постигнат възможно най-добрите мерки за сигурност в селото". "Селото е там, където Игрите са живи, където сърцето на Игрите бие. Този път не може да бъде толкова социално, колкото бихме искали да е и как сме свикнали да бъде, каза Бах. Отборите и спортистите трябва да бъдат разделени в "балони", а на местата за храна ще се сервират само пакетирани ястия.

Японският икономически вестник "Nihon Keizai Shimbun" съобщи, че селото, което се очаква да приюти около 30 000 спортисти и служители, ще разполага със собствена медицинска инфраструктура, за да предотврати разпространението на вируса в други райони на японската столица.

В публикацията се казва, че в селото се планира център за вземане на тестове. Всички с леки симптоми ще бъдат изолирани близо до селото, докато тези със сериозни симптоми ще бъдат прехвърлени в лечебни заведения. Игрите в Токио бяха отложени с една година заради пандемията. Сега организаторите от МОК и Япония работят по различни сценарии за това как да се организират олимпийските игри на фона на здравната криза.

Още от Париж 2024

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти