Българските плувни надежди за Париж 2024 гонят силно представяне на ЕП за юноши догодина

Дениел Нанков, Здравко Баблаков и Благой Панайотов са сред плувните надежди на България за участие на Олимпийските игри в Париж през 2024 година. Младите ни състезатели в момента са на лагер с националния отбор на басейн "Диана" и се готвят усилено за отложеното за догодина Европейско първенство за юноши и девойки. Те говориха пред Sportal.bg за формата си след пандемията, континенталния форум през 2021 г. и Игрите в Париж през 2024 г.

"Тренираме с много добри съотборници, конкурираме се. На мен лично пандемията ми се отрази добре - обърнах повече внимание на учението. Тренировъчният процес също продължи със сухи тренировки сутрин и вечер. Странно чувство усетих при завръщането в басейна - никога преди това не съм го усещал, но продължаваме да тренираме и мисля, че до края на годината ще сме в същата форма", каза Нанков пред

Sportal.bg

. Той вярва, че ще успее да се подготви максимално добре за континенталния форум за юноши и девойки догодина: "Мисля, че ще се подготвим - продължаваме с лагери, подготовка с националния отбор." Нанков, разбира се, вече мисли и за Олимпиадата в Париж през 2024 г., но изпълнява целите си една по една: "Това е основната ми цел в живота - да постигна норматив за Париж и да отида на финал." Здравко Баблаков също мисли повече за положителните страни на пандемията, отколкото за отрицателните: "Почивката наистина беше доста дълга - до момента най-дългата ми почивка е била 20 дни. Изостанахме доста с тренировките, но сега вече съм във форлма. Мога да плувам както трябва. Според мен съм наваксал по-голямата част от изгубената подготовка, надявам се да продължим така и занапред." За него също Европейското за юноши и девойки догодина е с изключителна важност: "Основната ми цел догодина е Европейското за юноши и девойки, защото ще съм най-горната възраст. Мисля да се боря за финал и евентуално, ако всичко се получи идеално, бих могъл да се боря даже и за медал." Баблаков сподели също така, че лагерите с националния отбор са му малко трудни в началото, но бързо навлиза в обстановката: "Лагерите с националния отбор са ми трудни, защото идвам от Велико Търново. Там тренирам на малък басейн, а тук на голям, така че ми трябват около 2 седмици да свикна. Струва ми се доста тежко, докато свикна с обстановката и басейна. Смятам, че участие в Париж е постижима цел." Благой Панайотов също е доволен, че възвръща формата си бързо след принудителната дълга почивка: "Доста добре ми се отразява лагерът в София - атмосферата е много добра, всички сме много сплотени. Тренираме заедно и е много добре. Мисля, че наваксах с тренировките и започвам да се връщам към времената си от преди пандемията - всичко е наред засега. Надявам се да покрия норматива за Европейското за юноши и да се надяваме да се представя добре, ако отида. Искам да постигна възможно най-добър резултат."   ФОТОГАЛЕРИЯ от тренировка на плувните национали ТУК!!!

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти