“Сид Лоу 2014”: Ревю на Ла Лига 2013/14 (част I)

Та значи испански отбори днес държат трофеите в ШЛ, ЛЕ, световната и европейската купа. На кого обаче му дреме за това? Истински стойностните медали са за тези по-долу. Е, ако някой изобщо вземе да се появи и да ги връчи...

НАЙ-ДОБЪР ТРАНСФЕР

Атлетико Мадрид взе Мартин Демикелис със свободен трансфер, продаде го за 5 млн. евро без и един изигран мач за клуба и все пак спечели титлата. Победителят обаче трябва да е таткото на Неймар: същински удар срещу само 40 млн. евро.

НАЙ-ДОБЪР ПОДНОВЕН ДОГОВОР

В навечерието на последния мач от сезона Барселона гордо обяви, че Лионел Меси е преподписал с клуба, ставайки най-добре платеният играч в света срещу отдаване за пет години на състезателните и имидж правата си и клауза за откупуване от 1 млрд. евро. О, чакайте, не, извинете, трябва да се чете като: “срещу същата продължителност на договора и клауза за откупуване, без ангажименти и при 0% отдадени имидж права, плюс това само два дни след преподписването той каза, че би си тръгнал, ако е нежелан”. Все пак поне това бе нужната му мотивация да спечели титлата за тима, нали?

НАЙ-ДОБРО ЗАГЛАВИЕ

“Неймар – суперзвезда, Бейл – бедствие”, “Неймар – лидер, чиято стойност расте непрестанно; Бейл – вечно контузен, който не оправдава цената си”. Добра работа, “Спорт”!

НАЙ-БОЛЕЗНЕНО ЗАГЛАВИЕ

След като Барселона наби Реал Мадрид в първия Класико за сезона, “Спорт” изкрещя: “Поемете това!”, а каталанското всекидневно издание “El9” реши да направи стъпка отвъд. Неговото чело гласеше: “С вазелин”.

НАЙ-ДОБРОТО ИЗЛАГАНЕ НА ФАКТИ

Не, не е репортажът на валенсианския вестник “Провинсиас”, разкрил пълния списък на заплатите на играчите от първия тим и публикувал ги за целия свят, а фенът на Хетафе, който провокира Диего Коща да изпусне дузпа, като... му се надупи на голо.

НАЙ-ДОБЪР ВИДЕОКЛИП

Реакцията на Виктор Валдес след поражението на гости на Валядолид. Ако се вслушате внимателно, всъщност може да чуете как техният сезон се изтича надолу в тоалетната.

НАЙ-ДОБЪР АНАЛИЗАТОР

“На никой етап не изглеждаше, че няма да продължим. Знаех, че ще вкараме, но впечатляващото бе това, че не допуснахме гол и въобще не изглеждахме застрашени от допускане. Не ми се иска да изричам проклятие, но... О, мамка му, трябва да се шегувате. Да го е.а! Не го правете, да го е.а! Каква несправедливост, човече! Пресвета Дева Марийо!”

Бившият капитан на Валенсия и сега радиоанализатор Давид Албелда започва да говори по-малко от минута преди края на добавеното време, когато тимът му се е запътил към финала на Лига Европа... и приключва да говори, когато тимът му се запътва към изхода и вижда сезона си на парчета.

НАЙ-ДОБРИЯТ АНИМАТОР

Веждата на Карло Анчелоти.

НАЙ-ОПТИМИСТИЧЕН КЛУБ

Атлетик Билбао, който реши да пробва аудиосистемата си на новия “Сан Мамес”, като... пусна химна на Шампионската лига. Съвсем скоро там ще го пускат наистина.

НАЙ-ПЕСИМИСТИЧЕН КЛУБ

Райо Валекано, чийто треньор Пако Хемес обяви: “Никой не ни наранява толкова, колкото ние се нараняваме. Ние сме тези, които си прерязваме вените всеки ден. Достатъчно за съперниците ни е само да ни изчакат (да се убием).” Оказа се, че не трябва да се притесняват. Е, първом им трябваше доза реализъм. “Ние сме най-малкият, най-скапаният отбор в лигата и ако не си го набием в главите, няма да сме конкурентоспособни”, каза Хемес.

НАЙ-ДОБЪР ТУИЙТ

Бе точно след полунощ, малко след като Реал Мадрид бе бил Елче благодарение на нелепа късна дузпа и испанската полиция бе залята от обаждания на хора със сведения за грабеж. Ето защо от там отвърнаха с туийт: “Получихме над 120 споменавания за футбол в последните десет минути. Помнете, ние сме тук да ви помагаме по въпроси на БЕЗОПАСНОСТТА J.” Най-добрият обаче трябва да е този след победата на Атлетик над Барселона: “Списък на отборите, победили на новия “Сан Мамес”: ”

НАЙ-ДОБРО ПРАЗНУВАНЕ

Седмица преди края на сезона Алмерия си осигури спасението и затова отиде да отпразнува със своите фенове, мятайки към тях фланелките, шортите и бутонките си. Имаше само един малък проблем: отборът въобще не беше се спасил. Затова на другия ден трябваше да се отправи молба към почитателите да върнат бутонките за последния кръг. В който, този път, си осигуриха спасението и можаха да повторят отпразнуването.

НАЙ-ЛОША СЕДМИЦА

За Бетис в края на октомври и началото на ноември. В неделя един 18-годишен хлапак, който никога преди не бе бил титуляр, вкара срещу тях след само 13 секунди за крушението 5:0; в понеделник техният треньор почувства нужда да свика пресконференция да заяви, че няма намерение да изоставя кораба, докато по-горе в ръководството не мислеха съвсем същото; във вторник ултрите дойдоха на тренировката да обиждат играчи и шефове и скоро отидоха в кабинета на треньора за импровизирана среща; в сряда тимът се свлече в зоната на изпадащите; в четвъртък изтърваха дузпа, и то два пъти; в петък клубът публикува официално комюнике, в което обвини наставника за проблема на тренировката; в събота най-скъпата им лятна покупка влезе в болница с апандисит; а в неделя централният им защитник си счупи челюстта. И все пак нещата можеха да отидат само към по-добро, нали?

НАЙ-ЛОША ГОДИНА

Бъркате. И тук наградата е за Бетис. Този сезон наистина не можеше да се стече по-зле. Начело бяха трима треньори, единият от които бе Хуан Карлос Гаридо, уволнен след едва 47 дни. Той бе все още на работа, когато нарече времето си в клуба “безсмислено” и бе почти прав: Бетис взе само една точка с него. Една точка, но трима шефове: първо бе спортният директор Влада Стошич, който бе уволнен; после бе Хосе Антонио Бош, назначен от съда администратор; и накрая бе президентът Мигел Гийен, когото също днес го няма. Запитан дали се е уплашил от уволнение след загуба с 5:0, Гаридо отвърна: “Вече са се опитвали.” Затова се опитаха пак. Бетис завърши сезона като изпадащ, а централният му защитник бе съсипан и помоли да бъде изваден от игра. О да, и Севиля спечели Лига Европа.

(ГОВОРЕЙКИ ЗА ТОВА,) НАЙ-ДОБРО ЗНАМЕ

“Моят мир е твоя мъка” – феновете на Севиля завъртат ножа в раната по време на дербито.

НАЙ-ГОТИН ФУТБОЛИСТ

“Сега какво?”, запитаха журналистите Иван Ракитич след победата над Реал Мадрид. “Сега ли? Сега по бира”, отговори хърватинът. Карлос Вела обаче е дори по-готин. Той вкара хеттрик за победа с 4:3, получи топката от мача, подписана от съотборниците му, и спокойно обяви: “Ще я дам на кучето да си играе с нея.”

НАЙ-ГОЛЯМ ГЕРОЙ

Кристиано Роналдо се извини на 12-годишно момиче от публиката на Райо Валекано, задето го уцели с удар, като му даде фланелката си само за да чуе то скандиранията на околните да я изгори, като впоследствие момето се принуди да се откаже от нея и да я предаде на охранител. Когато обаче чакате герой, е трудно да прескочите и Алфред Ндиай, помогнал в изнасянето далеч от опасността на фенове след срутването на стена от трибуните на “Ел Садар” в последния кръг.

Победителят обаче не е никой от тях, а 38-годишният вратар на Алмерия Естебан, който твърди, че е пропуснал само две тренировки в 20-годишната си кариера. Той не се оттегля, а напуска, въпреки че бе пълен титуляр този сезон и 2-ри по брой спасявания в лигата, т.е. повече от достатъчно добър да продължи. Естебан слиза чак до Сегунда Б, за да играе в отбора, в който започна професионалната си кариера и който подкрепяше като дете: Овиедо. “Имам приятел, комуто реших, че мога да помогна”, рече той.

НАЙ-ДОБЪР ПРОТЕСТ

Докато се готвеше да бие ъглов удар срещу Виляреал, към Дани Алвеш полетя банан от трибуните. Той го вдигна от земя, хапна малко и така започна кампания, която, най-сетне, имаше ефект. Барселона губеше 2:0 и би 2:3. След мача Алвеш заяви: “Не зная кой го метна, но искам да му благодаря: точно тази доза калий ми бе нужна да имам силата да центрирам за головете.”

НАЙ-ДОБРЕ ОБЛЕЧЕН ТРЕНЬОР

Тата Мартино призна, че жена му е купила късметлийската му поло блуза с цвят шамфъстък от местен магазин при пристигането им в Барселона. “Може би ще започна нова мода”, каза той. Или може би пък няма. Междувременно Хуан Антонио Пици се появи на представянето си във Валенсия с костюм на другиго, някой доста по-едър от него. Победителят обаче може да е само един. Присъствието на Севиля във финала на Лига Европа значеше, че целият континент трябва да се наслади на сакото на Унай Емери в цялата му червени-кръпки-на-ръкавите слава.

НАЙ-ДОБРО ИЗВИНЕНИЕ

Хавиер Агирре. Не толкова “застрелях шерифа, но не застрелях заместника”, колкото “застрелях шерифа, заместника и кучето на заместника”. Треньорът на Еспаньол бе изгонен, задето нарече съдията “hijo de puta”, кучи син, което даде начало на фамозна цветиста по реч пресконференция, в която той се оплака, че реферът е целел очевидната мишена. Или ante la duda, la más tetuda, както сам каза (т.е. като се колебаеш, вземи онази с най-големите бомби).

“Казах hijo de puta, но го казвам по 10-12 пъти на мач: така си говоря”, призна Агирре, продължавайки със споменаването на hijo de puta доста често, за да подсили тезата си, че наистина доста често казва hijo de puta. Последва чудесен поток от мексикански попръжни, акцентът му се засили с всяка източила се дума. “Chingada madre, hijo de puta, puta madre – такива неща казвам постоянно. Ако се вгледате, ще видите знаме с надпис hijo de puta дори на стадиона. С някои съдии може малко повече да се посмеете, други са по-сериозни. Така че – да, правилно бях изгонен, но... е, можеше да съм изгонен 162 пъти.”

НАЙ-ДОБЪР СЪДИЯ

Тешейра I.

ПОДГЛАСНИК

Тешейра II.

НАЙ-ДОБЪР СТРАНИЧЕН СЪДИЯ

По време на един мач от Сегунда Б този сезон се чу съобщение по аудиосистемата. “Има ли съдия наоколо?” Оказа се, че има. И така един местен тип следеше линията на засадата за Сантандер.

Сид Лоу, “Гардиън”

ОЧАКВАЙТЕ ЧАСТ II

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти