Шампионът удари Левски и докосна титлата, "сините" с много жертви преди мачовете на истината (видео+галерия)

Шампионът и лидер в класирането Лудогорец победи Левски с 2:0 в в дербито на 31-ия кръг на "А" група и си върна преднината от осем точки пред втория Литекс. Точни за "орлите" бяха  Христо Златински в 73-ата минута от дузпа и Роман Безяк в 90-ата минута. В 84-ата минута Аймен Белаид бе изгонен за втори жълт картон, който получи в рамките на няколко минути.

Така играчите на Стойчо Стоев вече имат актив от 69 точки след 31 мача, спряха серията от две поредни равенства и докосват третата поредна титла. Първите допуснати попадения от Горан Блажевич под ръководството на Елин Топузаков костваха и първата загуба на бившия защитник като треньор на “сините” след три поредни победи. Столичани останаха на пето място с актив от 53 точки, като изостават на пет от третия ЦСКА, а “червените” имат и мач по-малко.

 По-големият проблем е, че левскарите си тръгват от Разград с доста сериозни загуби. Националът Владимир Гаджев ще е аут заради картони за сблъсъците с Литекс и ЦСКА, след като получи девети жълт картон. Най-добрият защитник на тима Аймен Белаид също получи девети картон и трябваше да е аут за двата мача, но след това бе изгонен и ще отсъства само срещу "оранжевите".

Освен тях и Борислав Цонев ще изтърпи наказание от един мач за пети картон. Както е известно, именно в тези два мача ще стане ясно дали Левски все още има реален шанс да мечтае за Лига Европа.

 Двамата треньори направиха няколко промени в стартовите състави. Стоев извади от титулярния състав Върджил Мисиджан и Роман Безяк, като на тяхно място действаха Даниел Абало и Жуниор Кишида

Младокът Стивън Петков бе изненадата за "сините". Той смени Владислав Мисяк..Капитанът Станислав Ангелов също бе на терена до Даниел Димов. Владимир Гаджев пък действаше зад Валери Божинов.

 Пред препълнените трибуни на "Лудогорец Арена" орелът Фортуна обра овациите с кацането си на своето място преди първия съдийски сигнал на Николай Йорданов. Бъдещият спортен директор на "сините" и настоящ треньор на Черно море Георги Иванов-Гонзо наблюдава срещата от ложата до финансовия директор Константин Баждеков.

Първият точен удар бе на Христо Златински в 8-ата минута, който попадна в ръцете на Горан Блажевич. Последва пропуск на Абало. Картони получиха Чмовш, Гаджев и Димов, а Блажевич показа рефлекс при удар от фаул на Златински в 37-ата минута от границата на наказателното поле.

 В 40-ата минута хубаво двойно подаване между Божинов и Гаджев завърши със силен удар, който Владислав Стоянов изби. Топката попадна в Рамос, който преодоля бранител и стреля, но Стоянов с нова отлична реакция изби в корнер.

Две минути по-късно Марселиньо стреля с глава при центриране отляво на Абало, но Блажевич отново спаси и полувремето завърши без гол.

 На почивката Петков бе сменен от Мисяк и Рамос бе върнат отдясно на атаката в състава на Елин Топузаков. В 51-ата минута Владо Стоянов с нов отличен рефлекс спаси вратата си след удар на Гаджев от 17 метра.

Абало в 56-ата минута сбърка с поемането на топката сам срещу Блажевич и пропусна отлична възможност. По-малко от две минути след това Абало излезе отново очи в очи с Блажевич, като този път пое добре топката и имаше време да избере в кой ъгъл да стреля, но Блажевич показа класа и спаси.

След пропуските Мисиджан веднага замени Абало, а Борислав Цонев влезе на мястото на Ангелов. Домакините започнаха да действат по-активно, а Безяк смени Кишада в 68-ата минута.

Няколко минути след това Лудогорец получи дузпа. Тя бе свирена за игра с ръка на Рикардо Нунеш, който докосна топката след удар на Михаил Александров с глава. Зад топката застана Златински и с точен удар даде преднина на "орлите". Голът бе негов шести този сезон в "А" група и трети от три мача в плейофите и общо 10-и във всички турнири.

Димитър Макриев смени Божинов, но последваха две опасности пред Блажевич.

В 82-ата минута Стоянов изби нов опасен удар на Рамос от границата на наказателното поле.

Белаид бе изгонен за втори жълт картон в 84-ата минута за нарушение срещу Безяк, гостите искаха симулация на словенеца, но все пак защитника се прибра преждевременно. Мисиджан стреля силно от фаул и Блажевич отново изби. Последва ново спасяване на Блажевич след удар на Михаил Александров, който облиза и гредата. Така да се стигна до 90-ата минута, когато с поредния красив гол за този сезон Безяк оформи крайния резултат. Деветката на "орлите" стреля мощно с левия крак от границата на наказателното поле и изправи над 6000 фенове на крака.

Това бе негов 12-и гол в "А" група за сезона и първи в плейофната седмица. През уикенда Левски приема Литекс на "Георги Аспарухов", докато Лудогорец има тежката задача да гостува на Черно море във Варна.

Снимки: Марин Маринов, Sportal.bg

СТАТИСТИКА ОТ МАЧА КЛАСИРАНЕ МИНУТА ПО МИНУТА ФОТОГАЛЕРИЯ НА МАЧА

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти