Люис Хамилтън победи под светлините на "Сахир" в Бахрейн

Люис Хамилтън спечели нощното състезание на "Сахир", пазейки първата си позиция от старта до финала. За второто място се пребори Кими Райконен с Ферари, изпреварвайки другия пилот на Мерцедес - Нико Розберг. Четвърти финишира Валтери Ботас с Уилямс, а зад него остана Себастиан Фетел.

Кими изпревари Розберг още в първия завой, а Хамилтън поведе пред Фетел. Алонсо направи много силен старт, промъквайки се напред в колоната, докато съотборникът му гледаше от бокса. Още след първата обиколка разликата между Люис и Себастиан беше 0.827 секунди,а в четвъртата обиколка Розберг изпревари Кими, който след това се опита да си върне позицията, но неуспешно. Няколко обиколки по-късно Нико настигна и Фетел и двамата поведоха битка за второто място. В деветата обиколка успя да си го осигури и подгони съотборника си Люис Хамилтън.

В 14-ата обиколка първи от лидерите за нови меки гуми влезе Себастиан Фетел, а обиколка по-късно същото направиха Розберг и Хамилтън. С новите смеси пилотът на Ферари записа най-добро време, но Нико го настигна и го изпревари след като беше изгубил спечеленото си място в бокса.  В 18-ата обиколка Ферари сложиха медим гуми на Райконен с надеждата да надхитрят останалите с по-различна стратегия - да е с меки смеси в края на състезанието. Интересното бе, че с по-бавните гуми Кими започна да прави по-бързи обиколки от лидерите, които бяха с меките. В 33-ата обиколка Кими още харесваше медиум гумите си и заяви по-радиото, че не иска да минава на меките.

20 обиколки след началото Хамилтън продължаваше да води колоната, втори беше Розберг, следван от Фетел, Райконен и Ботас.

 

Във формиращата обиколка Маса не можа да стартира, но Уилямс бързо го прибраха в питлейна и така бразилецът стартира от там. Във втората обиколка вече изпреварваше Даниил Квят при четвърти завой за 16-ата позиция. В 20-ата Фелипе се бореше с Нико Хюлкенберг, а в задното му крило беше Фелипе Насър.

В 31-ата обиколка от състезанието отпадна Карлос Сайнц младши. Пилотът на Торо Росо паркира своя болид извън очертанията на пистата и се прибра с 0 спечелени точки. Малко преди това испанецът беше спрял за нови гуми и съобщи по радиото, че усеща зле завито колело. Малко по-късно отпадна и съотборникът му Макс Верстапен. В същия момент при 14-и завой се разрази надпревара между Розберг и Фетел, при която пилотът на Ферари излезе от очертанията на пистата след като Нико се беше оказал зад него от поредния си питстоп. Резултатът беше повредено предно крило за Фетел заради недозавиване и позиция напред за Розберг. След влизането за ново крило и нови медиум гуми Себастиан излезе зад Ботас.

В 40-ата обиколка Хамилтън изпревари Райконен и си върна лидерството, което беше изгубил след влизането си за нови гуми в 34-атата. 2 обиколки преди финала Кими изоставаше от Розберг само с 1.2 секунди, а в последната Нико допусна грешка и Кими го изпревари.

 

В последната обиколка Хамилтън докладва за проблем, но от Мерцедес го успокоиха, че има само една обиколка и трябва да просто да внимава със спирачките. Така двукратният световен шампион спечели състезанието за Гран при на Бахрейн, Кими финишира втори, а Розберг трети. През финиша с пушещ RB11 премина шестият - Даниел Рикардо, който спря метри след линията. В зоната на точките влязоха Ромен Грожан, Серхио Перес, Даниил Квят и Фелипе Маса.

Секунди след победата Тото Волф разкри, че и двете коли са имали проблеми със спирачките, които причиниха загубата на второто място за Нико, но магически не костваха победата на Хамилтън.

ПЪЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ЗА ГРАН ПРИ НА БАХРЕЙН ОТ:

Петък (17 април)

14:00- 15:30 часа - Първа свободна тренировка

18:00 - 19:30часа - Втора свободна тренировка

Събота (18 април)

15:00 - 16:00 часа - Трета свободна тренировка

18:00 - 19:00 часа - Квалификация

Неделя (19 април)

18:00 часа - Състезание

Повече информация за Формула 1 можете да прочетете на сайта formula1.sportal.bg

 

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти