Президентът на UFC дължал пари на мафиота, вдъхновил Скорсезе да създаде „The Departed“

Дейна Уайт разказва историята за това как бостънски мафиот го е принудил да избяга от града, с което той индиректно повлиява над закупуването на UFC от Дейна и братята Фертита.

Докато пребивавал в Бостън, Уайт и негов приятел били отговорници на програма по бокс, която предлага уроци по бойния спорт на деца в южната част на Бостън. Джеймс „Уитни“ Бълджър е изнудвал Уайт за 2500 долара, с които бъдещият купувач на Ultimate Fighting Championship решил да не се разделя и взел решение да избяга в Лас Вегас.

Хората на „Уитни“ искаха от мен 2500 долара. Обадиха се вкъщи и ми казаха, че имам време до утре. По това време нямаше значение дали искат 2500 или 25000… аз просто ги нямах, заради това избягах в Лас Вегас.“

Бостънският мафиот е заловен през 2011 в близост до Лос Анджелис, след като се превръща в истинска легенда сред служителите на ФБР, които 16 години не успяват да го заловят. Историята му прераства в глобална сензация поради завидните му умения да се изплъзва на властите всеки път, когато те се доближат до „закопчаването му“.

Най-накрая офицерите от Федералното бюро за разследвания залавят 81-годишния Джеймс Бълджър в имение, намиращо се в Санта Моника.

Бостънският главорез е толкова известен, че послужил за вдъхновение на Мартин Скорсезе при създаването на сценария за неговия блокбъстър „От другата страна“ с участието на Мат Деймън и Леонардо Ди Каприо.

Бълджър снабдявал ФБР с информация за неговите конкуренти в мръсния бизнес във времена, в които една от задачите с най-висок приоритет на ФБР била войната с мафията на всички нива. Когато през 1990г обвързаността на Бълджър, мафиот с „богато“ досие и ФБР, станала ясна за всички, служителите на Бюрото в Бостън били строго разкритикувани относно начина, по който се сдобивали с ценна информация.

Изглежда, че 2500 долара дълг към мафията са били разковничето, благодарение на което UFC прераства в мулти-милиардната спортна империя, каквато е и до днес. И това, ако не е късмет..

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти