Треньорът на Румъния: България е изявен фаворит

За европейската квалификация женският национален волейболен отбор на Румъния бе поверен на италианския селекционер Давиде Делмати, след като страната не се представи добре в Европейската лига през лятото. Официалният дебют на 43-годишния Делмати, обаче, не бе особено лек, след като Румъния отстъпи с 1:3 на Черна гора в първия мач от Група Е в зала "Христо Ботев". След това румънките надиграха Швейцария с 3:1, а в последния си мач на българска земя ще се изправят срещу непобедения тим на България. Ето какво каза специално за BGvolleyball.com Давиде Делмати, след като отборът му надигра Швейцария в столичната зала "Христо Ботев":

- Какво очаквате от днешния мач срещу България?

- България е много силен отбор, със състезателки от световна величина и от най-високо ниво. Положителното за нас е, че ще играем по-освободено. В първия мач срещу Черна гора бяхме доста напрегнати, а и срещу Швейцария в началото на всеки от геймовете бяхме леко под напрежение, защото трябваше да спечелим на всяка цена. Срещу България ще можем да бъдем по-освободени и ще се опитаме да покажем най-доброто, на което сме способни.

- Кое е най-силната състезателка на България в този състав?

- Харесва ми много Емилия Николова, която игра доста време в Италия и я познавам добре. Харесва ми също така и Елица Василева. По-малко знаех за Гергана Димитрова, която е много интересна състезателка, а е и доста млада. Трябва да израстне още в посрещане, но е със сигурност с голям потенциал.

- А пред отбора на Румъния какви са целите?

- Тук сме, за да се класираме за Европейското първенство. И със сигурност искаме да успеем. Ако трябва да сме честни, ще се борим за второто място, защото България е изявен фаворит.

- С какъв отбор разполага в момента Румъния?

- Отборът е отчасти млад, като има състезателки, родени 93-а и 94-а. Останалите не са стари, но има нови лица. Уважавам много това, което правят в Швейцария, където има доста промени с един доста млад състав. И при следващите европейски квалификации Швейцария ще бъде много интересен отбор.

- Тоест, Румъния ще се бори до последно в тази квалификация между София и Пиатра Нямц?

- Да, ще се борим до последно, защото искаме да се класираме за Европейското първенство. Първи или втори в групата, няма значение. Обективно погледнато, България в момента е по-силният отбор.

- Черна гора ли е изненадата на турнира до момента?

- Черна гора играе много добре и има интересни състезателки, като Бокан, която игра в Италия. Иванович и Перович също са добри волейболистки. Черна гора е добър отбор, с отлична организация и много добър треньор. Игра срещу нас като равен с равен и съжалявам само за първия гейм, който загубихме. Имахме аванс, но направихме пет поредни грешки... Жалко, но продължаваме напред, все пак имаме още един мач срещу тях.

Още от Волейбол

Виж всички