Тиери Анри получи един разпокъсан отбор с потенциал

Тиери Анри бе назначен за старши треньор на Монако и започва първото му сериозно предизвикателство като наставник. Бившата звезда на Арсенал и Франция се завръща в клуба, в който започна кариерата му като футболист. Той пристига с опита като помощник треньор в националния отбор на Белгия, който завърши на трето място на световното първенство в Русия през лятото.Анри пристига в Монако, след като тимът спечели едва шест точки от началото на сезона, има една победа в първите девет мача и се намира в зоната на изпадащите. Това начало накара ръководството на клуба да вземе тежкото решение да се раздели с Леонардо Жардим, който през миналата година изведе клуба до първа титла от 17 години и до полуфиналите в Шампионската лига.

След тези успехи обаче последва масова разпродажба на основни играчи. Монако се раздели с футболисти като Килиан Мбапе, Бенямин Менди, Бернардо Силва, Фабиньо, Томас Льомар, Жоао Моутиньо. Част от продажбите бяха направени това лято, а опитът да бъдат заменени се оказа неуспешен. Контузии и слаба форма попречиха на тима да се бори за първите места.

Целият отбор бе разпокъсан. Единствените титуляри от тима, който стана шампион и още са там, са Субашич, Сидибе, Жемерсон, Глик и Фалкао. Цялата халфова линия я няма. През последните години Монако възприе бизнес модел, според който се инвестира много в млади таланти, които се изграждат и след това се продават на печалба. Те правиха това по време на целия престой на Жардим и като цяло моделът бе доста успешен.

Но клубът се движаше по тънка линия по отношение на баланса между продажби и покупки и общото усещане е, че последният трансферен прозорец не беше успешен. Средната възраст на играчите, които бяха привлечени е дори по-ниска от обикновено, а много от футболистите, които пристигната миналото лято, още не са се адаптирали. Юри Тилеманс е голямо разочарование, Стефан Йоветич трудно се вписа, а Балде Кейта се върна в Италия след само един сезон.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти