Кубинската звезда може да заиграе за България още през 2019 година?

Ход, който вече направиха световни сили в мъжкия волейбол като Италия и Полша, предприе българската федерация.От централата са стартирали процедурата по издаване на български паспорт на състезател от топниво - кубинеца Робертланди Симон. В скоро време се очаква натурализирането на 208-сантиметровия гигант да бъде факт, разкри източник от спортното министерство.Основното амплоа на 31-годишния Симон е централен блокировач, но той има солиден опит и като диагонал. Световен вицешампион е с Куба от първенството през 2010-а. Това е и последната година, през която исполинът играе за родината си.

От федерацията ни ще предприемат мерки, за да може Симон да помогне на България още през 2019 г.

“Ще се опитаме да получим разрешение от кубинската федерация и той да може да играе за България в олимпийските квалификации още догодина. Смятам, че проблемът ще е решен. Иначе срокът на международната федерация е 2 години”, заяви вицепрезидентът на родната федерация Любо Ганев.

Симон има богата визитка на клубно ниво, както и една камара индивидуални призове. Последният е за най-добър блокировач на световното клубно първенство през 2017-а, от което спечели бронзов медал с бразилския “Сада Крузейро”.

Симон се раздели с този отбор, а през новия сезон ще играе редом с най-добрия български национален волейболист Цветан Соколов в италианския “Кучине Лубе” (Чивитанова).

В Европа кубинецът, който с отскок пипа 384 сантиметра, пристига да играе през 2012 г., когато облича екипа на “Пиаченца”.

2 г. по-късно заедно с отказалия се от националания Матей Казийски извеждат катарския “Ал Раян” до второ място на световното клубно първенство. За Симон следват престои в корейския “Ансан” и катарския “Ел Яиш”, преди през 2016-а да се озове в “Сада Крузейро”.

Бившите съотборници на центъра в кубинския национален отбор Османи Хуанторена и Вилфредо Леон имат италиански и полски паспорт. 24chasa.bg

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти