Лионел Меси издъни Аржентина, гаучосите се сблъскаха в исландската стена (видео+снимки)

Един от основните претенденти за купата на Световното първенство в Русия - Аржентина, започна с фалстарт участието си на Мондиал 2018. В първия си мач от Група “D” гаучосите не успяха да се справят с дебютанта Исландия и срещата завърши наравно 1:1. Големият длъжник на тима тази вечер бе звезда Лионел Меси. Играчът на Барселона бе най-актвният за своя тим, но пропусна да донесе успеха, след като изпусна дузпа в средата на втората част. Резултатът бе открит в 19-ата минута от Серхио Агуеро, но само четири минути по-късно Алфред Финбогасон изравни.

Исландия от своя страна показа отлична игра в защита и се поздрави с първата си точка на Световни първенства още в дебютния си мач. С много добри намеси се отличи вратарят Ханес Халдорсон, който освен удара на Меси от бялата точка, спаси още няколко опасни удара, и логично бе избран за играч на мача.

Хорхе Сампаоли заложи на Агуеро на върха на атаката, подпомаган от Меси, Анхел ди Мария и Максимилано Меса. В халфовата линия действаха Хавиер Масчерано и Лукас Билия, а на двата халф-бека - Едуардо Салвио и Николас Таляфико. Централни защитници бяха Николас Отаменди и Маркос Рохо, а на вратата Вили Кабайеро.

Исландците пък заложиха на схема с четирима защитници, петима халфове и само един нападател. Най-голямата опасност носеха опитните Гилфи Сигурдсон, Емил Халфредсон и Алфред Финбогасон. Бранителят на Левски Холмар Ейолфсон пък остана на пейката през целия мач.

Първата опасна ситуация бе пред вратата на исландците. В осмата минута Меси центрира към наказателното поле, където Таляфико стреля с глава от трудна позиция, но топката мина покрай вратата. В следващата атака Исландия също бе близо до попадението. След грешка в защитата Бярнасон се озова на чиста позиция, но стреля встрани. В 17-ата минута пък Меси нанесе тежък удар, който принуди вратаря Халдорсон да боксира.

Натискът на Аржентина даде резултат в 19-ата минута. Тогава опит за удар на Рохо се превърна в пас към Агуеро в наказателното поле. Нападателят на Манчестър Сити се обърна и с мощен удар прати топката в мрежата на исландците.

Попадението на гаучосите не смути северняците и няколко минути по-късно те стигнаха до изравнителен гол. Диагонален удар Бярнасон получи рикошет в бранител и затрудни Кабайеро, който със сетни усилия изби. Топката обаче се озова точно на крака на Финбогасон, който без да се бави я прати в опразнената врата за 1:1.

Последваха минути на нов натиск на Аржентина, който обаче не носеше нищо опасно пред врата на исландците. В 43-ата минута южноамериканците имаха претенции за дузпа. Меси навлезе в наказателното поле и опита центриране, което обаче бе блокирано от Рагнар Сигурдсон. При падането топката се удари в ръката на защитника, но съдията прецени, че няма да посочи бялата точка.

В началото на втората част Аржентина продължи да налага натиск, а Исландия да се отбранява героично. Все пак в 63-ата минута гаучосите получиха право да изпълнят дузпа, след като Меса бе спънат от Магнусон. Зад топката застана Меси, но ударът му в дясната част на вратата бе спасен от Халдорсон.

В минутите до края на мача действията на терена се водеха изцяло в половината на исландците, но бранителите и вратаря на “викингите” действаха безгрешно. На няколко пъти опасни удари на аржентинците бяха отразени от Халдорсон, като най-добарата му намеса бе след удар на резервата Кристиан Павон.

По този начин Аржентина не успя да задоволи високите очаквания за първия си мач от надпреварата. Меси от своя страна също не отговори на предизвикателството на Кристиано Роналдо в битката за най-великия футболист на нашето време. Поругалецът снощи заби хеттрик срещу Испания при равенството 3:3. Все пак играчът на Барселона ще има възможност да се реваншира в останалите два мача от груповата фаза - срещу Нигерия и Хърватия.

АРЖЕНТИНА (4-2-3-1):

Кабайеро, Салвио, Отаменди, Рохо, Таляфико, Билия (54- Банега), Масчерано, Меса (84- Игуаин), Меси, Ди Мария (75- Павон), Агуеро

ИСЛАНДИЯ (4-5-1):

Халдорсон, Севарсон, Сигурдсон, Арнасон, Магнусон, Гудмундсон, Бярнасон, Сигурдсон, Гунарсон (76- Скуласон), Халфредсон, Финбогасон (88- Сигурдарсон)

ФОТОГАЛЕРИЯ ФОТОГАЛЕРИЯ НА ФЕНОВЕТЕ НА АРЖЕНТИНА ФОТОГАЛЕРИЯ НА ФЕНОВЕТЕ НА ИСЛАНДИЯ ВИДЕО ОТ МОНДИАЛ 2018 ТУК!

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти