Европа поведе сериозно на Южна Америка във футбола

Вчерашният триумф на Реал Мадрид на Световното клубно първенство донесе седма планетарна титла на "белите" и общо 32-а такава за Европа. В т.ч. влизат всички отличия, разиграни на междуконтинентално ниво.

Първият финал между шампионите на Южна Америка и Европа се играе през 1960 година между Мадрид и уругвайския Пенярол, спечелен от Кралския клуб с общ резултат 5:1. От 1980 година Междуконтиненталната купа се решава в един двубой, игран основно в Токио. Последният сблъсък за този трофей се играе през 2004 година между Порто и Онсе Калдас, решен след дузпи в полза на португалския гранд. Към онзи момент резултатът по купи е 22:21 в полза на южноамериканците.

През 2005 година Световното клубно първенство на ФИФА заменя официално мача за Междуконтиненталната купа. Досега Европа води на стария си съперник по отличия 11:4. В бройката влиза и титлата на Коринтианс от турнира в Бразилия през 2000 година. Така в общия резултат европейците водят 32:26 по първи места.

Изоставането на южноамериканския футбол спрямо Стария континент е очевидно. Освен на клубно ниво, наследниците на Пеле и Марадона са сериозно догонващи и при националните отбори.

Последната световна титла на тим от Южна Америка датира от далечната 2002 година - Бразилия. След това Италия, Испания, Германия и Франция правят така, че Европа да има преднина от 12 срещу 9 световни купи.

Още от Футбол свят

Виж всички