Приказно завръщане за Локомотив в Европа пред пълен стадион (снимки+видео)

Локомотив (Пловдив) се завърна с гръм и трясък в Европа! "Смърфовете" изиграха много добър мач срещу словашкия Спартак (Търнава) и логично победиха с 2:0. Двата гола за Локо отбеляза Димитър Илиев (38, 61), като капитанът бе точен на два пъти от дузпа. Футболистите на наставника Бруно Акрапович изиграха много добър мач и дори можеха да постигнат по-изразителен успех.
@@@ Мачът се игра пред почти препълнен стадион "Локомотив" в парк "Лаута". Близо 7200 зрители, от които 7000 локомотивци, заеха местата си и изгледаха успеха на своите любимци. Срещата бе и историческа, защото стадион "Локомотив" посрещна за първи път домакински мач на тима в евротурнирите. Успехът е прекрасен подарък за феновете на отбора, които днес отбелязаха 93-ата годишнина от създаването на Локомотив. "Смърфовете" се включват последни от българските участници в тазгодишното издание на Лига Европа, а първият им съперник е Спартак (Търнава). Реваншът между двата тима е в Словакия на 1-ви август.

"Черно-белите" никога не бяха домакинствали на своя стадион в турнирите на УЕФА, а за последно играха в Пловдив през 1993 година, когато загубиха с 0:2 от Лацио. При следващите си международни изяви тимът посрещаше съперниците си в Бургас и Ловеч.

Локо участва за последно в евротурнирите през сезон 2012/13, когато отпадна от холандския Витес. Първият мач беше изключително зрелищен и завърши 4:4, а в реванша в Арнем българите отстъпиха с 1:3. Днешната среща е специална и с това, че ще се играе на рождената дата на пловдивчани.

Бруно Акрапович не направи нито една промяна в състава спрямо срещата със Славия, която "смърфовете" спечелиха с 3:2 на "Лаута" преди няколко дни. Ален Ожболт бе избран пред ветерана Георги Илиев, който остана на пейката. Атаката на Локо бе водена от героя във финала за Купата на България и Анте Аралица.

Спартак (Търнава) е познат у нас от мачовете си срещу Левски в Лига Европа през 2011 година. Двата тима се срещнаха в третия предварителен кръг и си размениха домакински победи с по 2:1, а при дузпите в Търнава по-точни бяха словаците. Дузпи бяха необходими на Спартак и за да стигне до двубоите с Локо (Пд). Отборът елиминира много трудно босненския Радник, а сега е амбициран да преодолее и следващото стъпало в турнира. 

Треньорът на словаците Рикардо Чеу се довери на схема 4-3-3 с Таварес, Халилович и Ван Кесел в атака. Тримата в средата на терена бяха Дангубич, Тешия и Ловат.

Срещата започна с два опита на гостите да затруднят Мартин Луков. В 3-ата минута стражът улови опасно центрирана топка в наказателното поле от Таварес, а минута по-късно не трябваше да се намесва при далечен удар, излязъл в аут. @@@ В 8-ата минута Локомотив (Пд) можеше и да изостава в резултата, но за щастие на "смърфовете" ударът с глава на Таварес от няколко метра премина над напречната греда. В 11-ата минута страхотна намеса на стража на Спартак Добривой Русов предотврати сигурен гол във вратата на гостите. Ален Ожболт насочи добре топката в долния десен ъгъл, но вратарят показа рефлекс и с една ръка изби в корнер. @@@ Две минути по-късно Анте Аралица стреля силно извън наказателното поле, но Русов улови без проблеми. В 17-ата минута Стивън Езе също се размина с гола, след като отскочи прекалено рано и остана под топката при центриране отдясно. Сякаш атаките нямаха край и след 60 секунди гостите от Словакия имаха възможността да смълчат публиката на "Лаута". @@@ Джино ван Кесел бе изведен зад гърба на защитата на Локомотив, напредна, след което стреля, но твърде слабо и в аут. В 23-ата минута Захуменски стреля много силно към вратата на Луков, но ударът му прелетя покрай страничната греда. В 34-ата минута Димитър Илиев бе намерен непокрит на около десет метра от наказателното поле. Капитанът на Локомотив пое, завъртя се чудесно и опита техничен удар към далечния ляв ъгъл на вратата зад Русов, но вратарят плонжира добре и изби. @@@ Няколко секунди по-късно Русов изби с върха на пръстите си удар на Стивън Езе с глава. В 52-ата минута Анте Аралица бе изведен по чудесен начин зад гърба на защитата на Спартак. Хърватинът овладя на гърди и стреля от легнало положение, но покрай вратата. В 55-ата минута Димитър Илиев опита технично изпълнение от пряк свободен удар, като топката премина покрай гредата. @@@ В 61-ата минута Локомотив (Пловдив) получи втора дузпа и тя отново бе отсъдена за нарушение срещу Момчил Цветанов в наказателното поле. И този път с изпълнението на наказателния удар бе натоварен капитанът Димитър Илиев, който стреля право обратния ъгъл на вратата за 2:0.

И Ален Ожболт можеше да се разпише, ако не бе добрата намеса на защитник, който се хвърли в краката му преди изстрела на нападателя.

Лига Европа - втори квалификационен кръг:

ЛОКОМОТИВ (ПЛОВДИВ) - СПАРТАК (ТЪРНАВА) 2:0 1:0 Димитър Илиев (38 д) 2:0 Димитър Илиев (61 д) Стартови състави:

ЛОКО ПД (3-5-2):

Луков; Петрович, Езе, Томашевич; Карагарен, Умарбаев, Ожболт, Витанов, М. Цветанов; Аралица, Д. Илиев

Старши треньор: Б. Акрапович

СПАРТАК Т (4-3-3):

Русов; Оршула, Месик, Мених, Захуменски; Дангубич, Халилович, Тешия, Ловат; Таварес, Кесел

Старши треньор: Р. Чеу

СЪДИЯ:

Т. Кристофи (Кипър)

СТАДИОН:

"Локомотив", Пловдив

НАЧАЛО:

20:30 часа

МИНУТА ПО МИНУТА ГЛЕДАЙТЕ ТУК 

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти