Маркес изравни Роси по полпозишъни въпреки падане на "Льо Ман"

Марк Маркес спечели полпозишън за предстоящата Гран При на Франция със своята Honda и изравни по този показател ветерана в кралския клас Валентино Роси. След квалификацията на "Льо Ман" двамата пилоти разделят второто място във вечната ранглиста по първи стартови места в кралския клас с 55 полпозишъна, а пред тях е единствено Мик Дуън с 58.

Маркес записа най-доброто си време с втората си обиколка от Q2, а минута по-късно претърпя и падане. Испанецът веднага се изправи и вдигна машината си, смени мотора в бокса и продължи серията си.

Зад Марк на "Льо Ман" в неделя ще стартират трима пилоти с мотор Ducati. Данило Петручи е втори на стартовата решетка, следван от Джак Милър, който претърпя леко падане в квалификаията, и Андреа Довициозо. За петата позиция се пребори Валентино Роси с Yamaha, който премина и през Q1 заради слабите си времена от петъчните тренировки.

Шести ще се нареди протежето му от сателитния тим на Yamaha Франко Морбидели, следван от Такааки Накагами и Хорхе Лоренсо с Honda, Алейш Еспергаро с Aprilia и родният любимец Фабио Куартараро с втората сателитна Yamaha. Французинът стана най-младият пилот с полпозишън в Испания преди две седмици, а след неуспеха си да спечели по-добра позиция в квалификацията 18-годишният пилот бурно изрази емоциите си.

Съотборникът на Роси - Маверик Винялес, който записваше добри времена в тренировките, остана едва 11-и в квалификацията. Дуото на Suzuki Жоан Мир и Алекс Ринс, който спечели Гран При на САЩ този сезон, ще тръгнат на "Льо Ман" от 18-а и 19-а позиции.

Още от Моторни спортове

Виж всички