Колите на Формула 2 с 18-инчови гуми на Пирели от 2020

Международната автомобилна федерация (ФИА) обяви, че от сезон 2020 автомобилите на Формула 2 ще бъдат с по-големи 18-инчови гуми на Пирели. Промяната цели да тества и развие смесите преди смяната на 13-инчовите с 18-инчови гуми във Формула 1 през 2021 година.Пирели и Формула 2 ще работят заедно през 2019-а, за да направят интензивна тестова програма, която да подготви пилотите за следващия сезон. Първият тест с 18-инчови гуми на Ф2 болид вече се е състоял на 8 май на италианското трасе "Муджело"."Промяната във Формула 2 ще даде предимство на някои от пилотите там, които направят крачка в кариерата си към Формула 1, тъй като ще са натрупали повече опит с бъдещите гуми", коментира моторспорт шефът на Пирели Марио Изола.

"Страхотна възможност за спорта е фактът, че развитието на гумите ще започне по-рано и няма да бъде резултат единствено от тестове, а и от състезателна среда. Данните, които Формула 2 и Пирели ще съберат за следващите 16 месеца, ще бъдат много важни за следващото поколение Ф1 гуми", сподели бившият технически директор на Уилямс Пат Симъндс.

Шефът на Формула 2 Бруно Мичел се надява ходът да вдигне репутацията на шампионата: "Колкото по-близо се доближим до Формула 1, толкова по-добре. Нашата цел е да подготвим инженери и пилоти, които да могат да направят лесно стъпка от Ф2 към Ф1".

Новите 18-инчови гуми във Формула 2 няма да променят дебелината си. Очаква се интензивните тестове да започнат през септември, като до момента три отбора са готови да предоставят автомобили за подготовката.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти